null Ki tud többet a parlagfűről – iskolások vetélkedtek

Ki tud többet a parlagfűről – iskolások vetélkedtek

2013. június 5, szerda

Nemzetközi környezetvédelmi vetélkedőn adtak számot parlagfűvel kapcsolatos ismereteikről iskolások. A parlagfűről, a gyomnövény terjedéséről, élettani hatásairól, az ellene való védekezés lehetőségeiről a Szatmárnémetiben tartott döntőben magyar és romániai, 5-12. osztályos diákok versengtek. Közlemény.

A parlagfű elleni védekezés 2020-ig szóló stratégiája ismeretterjesztésre, tájékoztatásra, szemléletformálásra, a hatósági munka bemutatására, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt. A tudatformálás, a szakmai oktatási fórumok szervezése mellett a nemzetközi környezetvédelmi vetélkedő jó alkalom volt arra, hogy a környezetvédelem fontosságára fogékony fiatalabb korosztályt bevonják a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek terjesztésébe.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság és a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Igazgatóság közös szervezésében, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet közreműködésével rendezett nemzetközi versenyen több ezer gyerek – 5-8. osztályosok kategóriájában és 9-12. osztályosok kategóriájában – mérette meg tudását, kreativitását. A mai döntőben összesen 8 csapatban 24 diák versenyzett. Az I-III. helyezett csapatok kategóriánként 5 napos környezetvédelmi szakmai programon vehetnek részt Koppenhágában.

Az általános iskolások közül az első helyezett romániai, a második és harmadik helyezett egy tuzséri, valamint ajaki csapat volt. A gimnazisták között holtversenyben a második helyezést csípte el a romániai diákok előtt a baktalórántházi szakközépiskola.

Azok az 5-8. osztályos diákok, akik ezúttal nem értek el helyezést, június 7-én meghívásos környezetvédelmi versenyen használhatják fel a korábban megszerzett tudásukat.


(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)


Friss hírek

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Tovább >