null Két hét alatt 500 áldozata volt az illegális sertésszállítmányoknak

Két hét alatt 500 áldozata volt az illegális sertésszállítmányoknak

2014. április 15, kedd

Két hét alatt több mint 500 sertést kellett, az afrikai sertéspestis (ASP) behurcolásának veszélye miatt, azonnal leölni, mivel megemelkedett az illegális élősertés-szállítmányok száma hazánkban. Az elfogott szállítmányokat jellemzően Lengyelországból közvetlenül Magyarországra, illetve hazánkon keresztül más Európai Uniós országokba szánták. A hatóság a súlyos gazdasági kockázat miatt a szállítókkal szemben minden esetben büntető eljárást kezdeményez!

Januárban Litvániában, majd februárban Lengyelországban is kimutatták az afrikai sertéspestis vírust, amely a házi sertések és vaddisznók esetében egy rendkívül ragályos vírusfertőzés. A betegség különös veszélye, hogy jelentős mértékben és igen gyorsan továbbterjed.

Az ASP esetleges megjelenése hazánkban súlyos gazdasági kárt jelentene a magyar sertéstenyésztőknek, ugyanis megakadályozza az Unión belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló élő sertés és sertés eredetű termék exportot is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja minden állattartó, kereskedő és szállító figyelmét az alábbiakra:

  • az állat-egészségügyi hatóság minden illegálisan szállított sertést mérlegelés és kártérítés nélkül leölet, melynek költségét az állattartónak kell állnia,

  • amennyiben bizonyítható, hogy illegális szállítmánnyal hurcolják be a betegséget Magyarországra, úgy a szállítót személyes felelősség terheli és viselnie kell annak minden jogi következményét.

A NÉBIH felhívja az érintettek figyelmét, hogy kizárólag legális keretek között, ellenőrzött, a hatóságoknál nyilvántartott partnertől vásároljanak élősertést és azokból előállított terméket. A hivatal kéri a lakosságot, ha illegális sertésszállításra vonatkozó információval rendelkeznek, jelentsék az ingyenesen és anonim hívható NÉBIH zöld számon (06-80/263-244).

Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. október 27, péntek

Tenyészbika lajstromszámok 2023

A 2023-as támogatási tárgyévben (a támogatási kérelem benyújtásának naptári éve szeptember 1. - augusztus 31.) összesen 1756 bika kapott központi lajstromszámot.

Tovább >