null Ízletes, jó minőségű dinnyéket kínálnak a magyar dinnyepiacon

Ízletes, jó minőségű dinnyéket kínálnak a magyar dinnyepiacon

2023. augusztus 8, kedd

Július második felében ‒ a dinnyeszezon indulásával ‒ a görögdinnyéket, valamint a forgalmazásukra vonatkozó feltételek betartását is vizsgálták a Nébih szakemberei az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozat folyamán.

A hatósági szemle ‒ a minél átfogóbb és szélesebb körű ellenőrzés érdekében ‒ változatos helyszíneken történt, így az útmenti árusok, valamint a zöldség-gyümölcs boltok, hétvégi és nagybani piacok mellett áruházi beszállító vizsgálatára is sor került.
Az ellenőrzések valamennyi helyszínen az áruk minőségére, a jelölési követelmények betartására, valamint a nyomonkövethetőségre összpontosítottak.

A tapasztalatok alapján elmondható, a dinnyék minőség szempontjából megfelelőek voltak. Hibákat, hiányosságokat a jelölési és a nyomonkövetési szabályok kapcsán tártak fel az ellenőrök, mely esetekben sor került a súlyosságuknak megfelelő hatósági intézkedésekre.
Egy áruházlánc a hozzájuk beszállított akciós görögdinnyék származását nem tudta minden kétséget kizáróan igazolni. Az ügy hatósági vizsgálata ezért továbbra is folyamatban van.
 


Friss hírek

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Tovább >