null Ismét terítékre kerültek a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései

Ismét terítékre kerültek a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései

Ismét terítékre kerültek a hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései
2016. április 6, szerda

A vízivadak vonulásáról, a kullancsok terjesztette legfontosabb fertőzésekről, valamint a trófeaszállítás feltételeiről is szó volt tegnap a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán megrendezett konferencián. A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseit taglaló rendezvényt idén harmadszor rendezték meg, mintegy 200 fő részvételével.

A magyar vadállománnyal kapcsolatos információkról a terület legkiválóbb, nemzetközi szinten is ismert és elismert szakembereitől tájékozódhattak az érdeklődők. A vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdéseinek évente visszatérő átbeszélése az ágazat valamennyi szereplőjének közös érdeke. A szakterületen dolgozó kutatók, igazgatási szakemberek, vadászok, biológusok, állatorvosok személyes találkozására, az aktuális információk megbeszélésére és a problémák megvitatására teremtett ezúttal is lehetőséget az idén harmadszor megrendezett konferencia.

A rendezvényen szó volt többek között a kullancsok által terjesztett legfontosabb fertőzésekről, a vízivadak vonulásáról és teleléséről, valamint az aranysakálokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi tapasztalatokról. A résztvevők emellett tájékozódhattak a trófeaszállítás feltételeiről, a solymászat és íjászat vadászati gyakorlati kérdéseiről. A rendezvényen bemutatták Gróf Széchenyi Zsigmond életét és munkásságát is, akinek özvegye, Hertelendy Margit díszvendégként jelen volt az eseményen.

Az esemény fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, míg a védnökséget Simicskó István honvédelmi miniszter látta el. A rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, az MTA Erdészeti Tudományos Bizottság Vadgazdálkodási Albizottsága és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának közös szervezésében valósult meg.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >