null Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár

Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár

Idén is elkészült az erdészeti szektorra vonatkozó üvegházgáz-leltár
2014. szeptember 1, hétfő

Az ENSz Éghajlatváltozási Keretegyezmény és annak Kiotói Jegyzőkönyve előírásai alapján minden évben elkészül az ún. üvegházgáz-leltár, mely magában foglalja az összes fontosabb széndioxid kibocsátó és - elnyelő szektor részletes adatait.

A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság készíti a leltár erdészeti részét a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel együttműködésben.

A leltárban az erdészeti szektor azért különösen jelentős, mivel ez az ágazat az egyetlen, amely valódi széndioxid megkötéseket tud felmutatni. Ezek a megkötések egyrészt annak köszönhetőek, hogy az ország erdőterülete évről évre nő, másrészt a már meglévő állományok is jelentős mennyiségű széndioxidot építenek be növekedésük során.

Az idei évben leadott leltár alapján az erdők teljes széndioxid megkötése a 2012-es évben 3,8 megatonna volt, ezen belül az 1990 óta telepített erdők megkötése 1,2 megatonna. Az erdőművelésből való kivonás 0,1 megatonna CO2 kibocsátásával járt.

Az erdészeti szektor megkötései részben kompenzálják a többi szektor, például az energiatermelés kibocsátásait, melynek mértéke – bár folyamatosan csökken – még az utóbbi években is megközelítette az 50 megatonnás értéket. Míg a kibocsátó ágazatok, az ipari és mezőgazdasági termelési folyamatok, valamint a hulladékgazdálkodás esetében legfeljebb a kibocsátások minél nagyobb arányú csökkentése érhető el, új erdők telepítésével a már kibocsátott széndioxid megkötése is lehetséges.


NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Budapest, 2014. augusztus 28.


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >