null Halgazdálkodási bírság jár a jogosulatlan halgazdálkodásért, horgásztatásért!

Halgazdálkodási bírság jár a jogosulatlan halgazdálkodásért, horgásztatásért!

2021. december 8, szerda

A Nébih egész évben vizsgálja a halgazdálkodási tevékenységet, beleértve a horgásztatást és a haltelepítést is. Utóbbiak kizárólag nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, a halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv alapján, a halgazdálkodásra jogosult által folytathatók.

Magyarországon minden olyan vízterület, amely jellegének megváltoztatása nélkül időszakosan vagy állandóan alkalmas a hal életfeltételeinek biztosítására az halgazdálkodási vízterületnek minősül. A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken halgazdálkodási tevékenység nem folytatható. A jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő, nyilvántartásba nem vett „horgásztavak” sem mentesülnek! 

A Nébih halőr szakemberei összegyűjtötték a horgásztavak és haltermelő létesítmények bejelentési kötelezettségeivel kapcsolatos legfontosabb információkat: https://portal.nebih.gov.hu/-/tudnivalok-a-horgasztavak-es-haltermelo-letesitmenyek-bejelentesi-kotelezettsegeirol-


Friss hírek

2023. december 4, hétfő

Országos kéknyelv-betegség vizsgálatokat rendelt el a Nébih, az eredmények óvatosságra intenek

Hollandiában 2023. szeptember elején kitört, majd országszerte rendkívül gyorsan elterjedt a kéknyelv-járvány. Október elején, a korábban mentes státuszú tagállamok közül, Németország és Belgium is bejelentette a betegség holland határhoz közeli megjelenését. A magyar állatállomány védelme, valamint mentes státuszunk megőrzése érdekében a Nébih elrendelte a Magyarországra szállított szarvarmarhák vizsgálatát.

Tovább >

2023. december 4, hétfő

December 4-től kezdődik a téli szezonális ellenőrzés

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár december 4. és 31. között országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek. A csaknem egyhónapos mustra célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése.

Tovább >