null Fejér megye - 97. számú vizsgálat - Bory Jenő Általános Iskola Főzőkonyha - Székesfehérvár

Fejér megye - 97. számú vizsgálat - Bory Jenő Általános Iskola Főzőkonyha - Székesfehérvár

Fejér megye - 97. számú vizsgálat - Bory Jenő Általános Iskola Főzőkonyha - Székesfehérvár

97. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Bory Jenő Általános Iskola, Főzőkonyha
(8000. Székesfehérvár, Tolnai u. 41.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,3 pont

 

 

Menü: Szilvaleves, Csirkemájrizottó reszeltsajttal és sárgarépás káposztasalátával

 

Mintavétel ideje: 2019. december 11.

Mintavételi alap : 170 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Hungast Vital Kft.
(1119 Budapest, Fehérvári út 85.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Szilvaleves (335 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé opálos, rózsaszínes, színintenzitása megfelelően élénk. Barna fűszerszemcséket, egész szegfűszeget és fahéjrudat tartalmaz. Közel azonos méretű almakockákat, szétfőtt szilvadarabokat és sötét színű lepöndörödött héjdarabokat tartalmaz. A sűrítés egyenletesen oszlik el, homogén, csomómentes.

Állomány:

Az alaplé jellemző sűrűségű, krémesen folyó, a sűrítés homogén, csomómentes. Az almakocka kellően átfőtt, puha, a szilva szétfőtt.

Illat:

Jellegzetes, telt, harmonikus, aromás, szegfűszeges, fahéjas illat.

Íz:

Jellegzetes, telt, harmonikus, jellemzően fűszeres, gyümölcsös, tejszínes ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csirkemájrizottó reszeltsajttal (330 g /adag)

Külső megjelenés:

A rizs a szafttól világosbarnára színeződött, a rizsszemek épek, nem sérültek, közel azonos méretűek, különállóak. Fekete fűszerszemcséket és zöld fűszernövény darabokat tartalmaz. Közel azonos méretű sárgarépa- és zellerkockákat illetve zöldborsószemeket tartalmaz. Barna színű kisebb-nagyobb csirkemáj darabokat tartalmaz kis mennyiségben. Száraz, szaftot nem tartalmaz. A reszelt sajt világossárga színű, egyenletesre reszelt.

Állomány: A rizsszemek, a zöldségek és a máj megfelelően átfőttek, puhák. Száraz, szaftot nem tartalmaz. A sajt egyenletesen olvadt, puha.
Illat: Jellegzetes, telt illatú. A máj, a zöldségek, a rizs és a fűszerek illata harmonizál. A sajt jellegzetes, aromás illatú.
Íz: Jellegzetes, aromás, ízletes. Az összetevők íze jól harmonizál. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül. A sajt jellegzetesen aromás, telt, karakteres ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárgarépás káposztasaláta (68 g /adag)

Külső megjelenés:

Kisebb-nagyobb szeletekre vágott sárgarépát, vékonyra szeletelt káposztacsíkokat tartalmaz, felöntőlé nem található rajta. A zöldségek épek, egészségesek, jól tisztítottak, színük megfelelő.

Állomány: Rugalmas, az összetevőkre jellemző állományú, nem megpuhult.
Illat: Az illata harmonikus, édeskés, ecetes, savanykás, a felhasznált növényi részekre jellemző.
Íz: A felhasznált növényi részekre jellemző, harmonikus, édeskés, savanykás, ecetes, aromás ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Szilvaleves:

  • alma, fagyasztott
  • citromlé, 40%
  • kristálycukor
  • fahéj, egész
  • búzaliszt
  • pudingpor, puncs ízű
  • só, jódozott
  • szegfűszeg, egész
  • szilva, fagyasztott
  • főzőtejszín, 20%
  • vaniliáscukor

Csirkemájrizottó reszeltsajttal:

  • bazsalikom, morzsolt
  • bors, fekete, őrölt
  • csirkemáj, szív nélkül
  • fokhagyma, fagyasztott
  • gyökér, fagyasztott
  • napraforgóétolaj
  • petrezselyemzöld, fagyasztott
  • rizs, előgőzölt
  • sárgarépa, fagyasztott
  • só, jódozott
  • vöröshagyma, kockázott, fagyasztott
  • zeller, fagyasztott
  • zöldborsó fagyasztott
  • zöldségleves, fűszerkeverék
  • trappista sajt

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >