null Fejér megye - 94. számú vizsgálat - Dózsa György Általános Iskola Főzőkonyha - Dunaújváros

Fejér megye - 94. számú vizsgálat - Dózsa György Általános Iskola Főzőkonyha - Dunaújváros

Fejér megye - 94. számú vizsgálat - Dózsa György Általános Iskola Főzőkonyha - Dunaújváros

94. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Dózsa György Általános Iskola Főzőkonyha
(2400 Dunaújváros, Köztársaság út 14.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,6 pont

 

 

Menü: Reszelttészta leves, Sárgaborsófőzelék sertéspörkölttel, Kókuszgolyó

 

Mintavétel ideje: 2019. október 17.

Mintavételi alap : 450 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
ZALAGAST Kft.
(1119 Budapest, Fehérvári út 85.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Reszelttészta leves (530 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alaplé opálos, pirospaprikától narancssárgára színezett, felületén apró, göngyöző zsiradékcseppek. Benne fekete és piros fűszerszemcsék és zöld fűszernövénydarabok láthatók. Különböző méretű és nagyságú, szabálytalan alakú, jól tisztított sárgarépa-, petrezselyemgyökér-, és karalábédarabokat tartalmaz. Levesbetétként tötfehér színű, különböző méretű és alakú, szétmálló, törmelékes tésztadarabokat tartalmaz. Összhatásában nem tetszetős megjelenésű, nem étvágygerjesztő.

Állomány:

Az alaplé jellemző sűrűségű, hígan folyó, homogén. A zöldségek és a levesbetét is túlfőtt, szétmálló, puha. A petrezselyemgyökér fás, rágási maradékot ad.

Illat:

Jellegtelen, üres, ételízesítő jellegű illat dominál. Enyhén zöldséges illat érezhető.

Íz:

Enyhén zöldséges, de jellegtelen, üres ízű. A só ízfokozó hatása nem érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárgaborsófőzelék sertéspörkölttel (293 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alapszósz jellegzetes sűrűségű, sárgás színű, piros és fekete fűszerszemcséket tartalmaz. Látható benne egy darab, zöld színű babérlevél, illetve sárga színű borsószemek. A sűrítés homogén, csomómentes. A pörkölt szaft-alapja a jellegzetesnél hígabb, pirospaprikától narancssárgára színezett, felületén nagyméretű zsiradékcseppekkel. Fekete és piros fűszerszemcséket, zöld színű paprikadarabot tartalmaz. A hús különböző méretűre kockázott, nem megfelelően tisztított, inas, mócsingos részeket tartalmaz. metszéslapja barnás színű.

Állomány: A főzelék jellemző sűrűség, sima, csomómentes. A sárgaborsó kellően átfőt, puha. A szaft-alap hígan folyó, a hús megfelelően átfőtt, puha, omlós, de a zsíros és inas részek rágósak.
Illat: Jellegzetes, telt, a sárgaborsó illata harmonikusan érezhető. A zsiradékon megfuttatott pirospaprika, a pirított hagyma, a hús pörkanyagának aromás illata és a hozzáadott fűszerek illata harmonikusan érezhető.
Íz: Jellegzetes, telt ízű. A zsiradékon megfuttatott pirospaprika, a pirított hagyma, a hús pörkanyagának aromás íze és a hozzáadott fűszerek íze harmonikusan érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kókuszgolyó (40 g /adag)

Külső megjelenés:

1 db, 3,5 cm átmérőjű, fehér kókuszreszelékkel egyenletesen borított, sötétbarna színű golyó. Metszéslapja sötétbarna színű, benne világosbarna színű kekszdarabok láthatók.

Állomány: Megfelelően kidolgozott, az összetevők egyenletesen oszlanak el. Puha, képlékeny, jellemző átlagú.
Illat: Jellegzetesen édes, kókuszos illatú. Tiszta, harmonikus, telt.
Íz: Jellegzetesen édes, kókuszos-kekszes harmonikus ízű.

 

 

 

 

 


 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Reszelttészta leves:

  • tojás
  • liszt
  • feketebors, őrölt
  • ételízesítő
  • fűszerpaprika, csemege
  • étolaj
  • só, jódozott
  • gyökérkocka, mirelit
  • karalábékocka, mirelit
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • sárgarépakocka, mirelit
  • zellerkocka, mirelit
  • vöröshagyma

Sárgaborsófőzelék:

  • füstölt kenyérszalonna
  • babérlevél
  • liszt
  • bors, fekete, őrölt
  • ételízesítő
  • fűszerpaprika, csemege
  • étolaj
  • sárgaborsó
  • só, jódozott
  • fokhagyma
  • vöröshagyma

Sertéspörkölt:

  • sertéscomb
  • vöröshagyma
  • lecsó, natúr, konzerv
  • fűszerpaprika, csemege
  • bors
  • olaj

Kókuszgolyó

  • háztartási keksz
  • kakaópor
  • kókuszreszelék
  • kristálycukor
  • vegyes íz
  • margarin
  • magozott meggy, mirelit
  • tej, 15%-os

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >