null Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

61. számú vizsgálat - Mintavétel helye: (főző- és tálalókonyha)


Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha
(2485 Dinnyés, Vörösmarty út 1.)

 

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt átlag feletti ÁTLAGOS átlag alatti nem megfelelő

 

 

Menü: Sárgaborsóleves virslivel, Meggyes nudli

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. június 19.

Napi adag: 20 adag/ebéd

Főzőkonyha:  u.a.

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Sárgabrosó leves virslivel (2.5 dl + 5 dkg /adag)

Külső megjelenés: A megfelelően erőteljes, narancssárga színű, opálos alaplében apró pirosas fűszerszemcsék, zöld fűszernövénydarabok, kb.0,5x0,5 cm nagyságú sárgarépa és petrezselyemgyökér kockák, illetve szétnyílt virslikarikák találhatók. A zöldségek jól tisztítottak, az alaplé homogén, felületén apró gyöngyöző zsiradékcseppek láthatók. A levesbetét csipetke alakú halványsárga színű tészta. Az összetevők aránya megfelelő. A sárgaborsó a levesben nem felismerhető. Idegen anyagtól mentes.
Állomány: Az alaplé megfelelően sűrűn folyó, a sűrítés homogén. A zöldségek és a levesbetét kellően átfőttek, puhák. A sárgaborsószemek szétfőttek, nem látható egész szem az alaplében.
Illat: Harmonikus, zöldséges, virslis illat jellemzi. A sárgaborsó illata enyhén érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: Megfelelően fűszerezett, a zöldségek és a virsli íze dominál, a sárgaborsó íze enyhén érezhető. Harmonikus, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meggyes nudli (2 dl /adag)

Külső megjelenés: 12 db, 4cm hosszú és 1,5 cm széles, közel egyforma nagyságú, henger alakú nudlik, zsemleszínű zsemlemorzsában megforgatva. Vágási felületén a tészta sárgás színű, belül bordó színű töltelék található.
Állomány: A tészta jól átfőtt, rugalmas, nem ragad. A töltelék egynemű.
Illat: A termékre jellemző, édeskés és pirított zsemlemorzsa illatú, harmonikus. A töltelék a meggyre emlékeztető illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Az ételre jellemző, harmonikus, meggyes, enyhén savanykás, prézlis ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Sárgaborsó leves
Fűszerpaprika
Fokhagyma

Sárgaborsó
Őrölt bors
Vöröshagyma
Sárgarépa
Petrezselyemgyökér

Meggyes nudli mirelit
Zsemlemorzsa
Olaj
Cukor
 


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >