null Enyhítő intézkedést vezetett be a Nébih Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

Enyhítő intézkedést vezetett be a Nébih Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

2022. február 3, csütörtök

Lehetővé vált a korábban meghozott korlátozó intézkedések enyhítése Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, mivel az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a madárinfluenza-kitörések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindkét megyében feloldotta a védőkörzetek nagy részét. Emellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül is lazultak a vízibaromfi-állományokra elrendelt szigorú mozgatási korlátozások, így mostantól lehetséges a tömő alapanyag mozgatása.

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a következetesen végrehajtott járványügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült megállítani a járvány terjedését, ami lehetővé tette a védőkörzetek nagy részének feloldását. 

Ezzel párhuzamosan mindkét közigazgatási egységben engedélyezte az országos főállatorvos a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül a víziszárnyasok technológiai mozgatását. A könnyítés azonban nem érinti a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Fülöpjakab és Városföld területét, ahol továbbra is tilos a vízibaromfik technológiai mozgatása.

Mindkét megye korlátozás alatt nem álló területein, valamennyi baromfifajra vonatkozóan érvényben marad a mintavételi kötelezettség, mind a vágóhídra, mind a továbbtartásra szállítást megelőzően.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >