null Életfa emlékplakett a sok évtizedes, lelkiismeretes munkáért

Életfa emlékplakett a sok évtizedes, lelkiismeretes munkáért

Életfa emlékplakett a sok évtizedes, lelkiismeretes munkáért
2016. március 1, kedd

Két egykori hatósági állatorvos kapott elismerést a minisztertől

A tavalyi évben, nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából két hódmezővásárhelyi állatorvos kapott a Földművelésügyi Minisztertől Életfa emlékplakettet. Dr Győri János arany, dr. Vári István ezüst fokozatát kapta a szakmai díjnak, amelyet a közszolgálatban vezető beosztásban eltöltött idő és a hatósági állatorvosként végzett lelkiismeretes és pontos munka elismeréseként adományozott Fazekas Sándor földművelési miniszter. Tekintettel a kitüntetettek magas életkorára, személyesen nem tudtak megjelenni a budapesti ünnepségen. A plakettet és az elismerő oklevelet dr. Juhász Tünde adta át otthonukban a kitüntettek számára.

A kormánymegbízott az elismerés átadásakor méltatta azt az elhivatottságot és szakmaszeretet amely a díjazottak aktív korát jellemezte. Ez volt az, ami hivatali munkájuk végzése során megbecsülést és tiszteletet váltott ki, és amelyet a mostani kitüntetéssel megköszön az állam. Hangsúlyozta, a két életpálya példa lehet a  fiatalok számára, hiszen  sajnos a hatósági állatorvosi hivatás ma nem népszerű a pályakezdők körében. Pedig az élelmiszerbiztonság fontos állami feladat és egyre hangsúlyosabb társadalmi elvárás.

Dr. Győri János 1925-ben született Budapesten. Diplomáját 1950-ben szerezte az Állatorvos-tudományi egyetemi karon. Az élelmiszerhigiénia iránti elkötelezettsége 1955-ben kezdődött, amikor Salgótarjánban az Élelmiszeripari Állatorvosi Ellenőrző Szolgálat munkatársa lett. Hódmezővásárhelyen 1961-ben kezdett dolgozni, ugyanezen a területen. Az élelmiszerhigiéniai szakállatorvos képzés keretén belül elsők között végezte el a szakot. Mindennapi munkája során következetesen és az ügy iránti elkötelezettséggel képviselte az élelmiszerhigiéniai alapelvek átültetését és alkalmazását a napi vágóhídi és húsfeldolgozási gyakorlat ellenőrzése során - védve és szolgálva ezzel a város polgárainak egészségét. Hosszú ideig volt a városvezetés elismert szakmai tanácsadója mezőgazdasági és élelmezési kérdésekben. Nyugdíjba vonulása után is tovább folytatta a gyógyító állatorvosi tevékenységet. Évtizedes szakmai és közéleti szerepvállalását ismerte el az emlékplakett arany fokozatával a miniszter.

Dr. Vári István Hódmezővásárhelyen született 1935-ben. 1960-ban Budapesten az Állatorvostudományi Főiskolán szerzett diplomát. Előbb a Kutasi úti Állami Gazdaságnál dolgozott Hódmezővásárhelyen, majd 1963-1965 között a Medgyesbodzási Egyetértés MTSZ-nél volt üzemi állatorvos. A hatósági munka iránti elkötelezettségeként először Békés megyében 1965 és 1970 között, majd 1983-ig Csongrád megyében vállalt hatósági állatorvosi állást a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomásokon. A járási tanácsok megszűnésével nevezték ki kerületi főállatorvosnak, négy község és Hódmezővásárhely város főállatorvosának, mely tisztséget nyugdíjazásáig, 1995-ig töltötte be. Időközben szakállatorvosi diplomát szerzett. Kollégái segítségével elérték a korszak nagy állategészségügyi kihívását, az állatállományok TBC- és Brucella - mentességét, az évek során sikerült több veszélyes kórokozó országhatáron keresztüli behurcolását megakadályozni. Állatorvosi szakmai és vezetői teljesítményét ismerte el az emlékplakett ezüst fokozatával a miniszter.Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >