Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz
Vegyem vagy ne (v)egyem? Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően az úton-útszélen megjelenő utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!
Általános jelzések
• Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.
• Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.
• Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
• A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.
• Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
• Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.
• Nem nyúl kézzel az ételhez.
• Nem dohányzik.
• Van kézmosási lehetősége, és használja is.
• Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
• A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
• A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
• Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
• A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
• Számlát, iIIetve blokkot kérés nélkül ad.
Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy...
• a nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet;
• a gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja;
• a nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki;
• a húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen;
• nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdtt nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni;
• a gyros húshoz kínált köretet (például rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen;
• a kért ételt kérésre át kell forrósítani.
Az ideális lángossütő...
• környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz;
• a lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró (a nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült);
• a kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól;
• mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt stb.) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek;
• a feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták;
• ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.
Az ideális fagylaltárus...
• fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (például elhúzható vagy felnyitható plexilappal);
• a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
• az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire;
• a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van;
• a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik;
• a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten;
• az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta;
• a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.
Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!
• Csak megbízható helyen vásároljon!
• Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
• Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
• Étkezés előtt mosson kezet! Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt, gélt!
• Csak forrón tálalt melegételt, hűtőben tárolt hidegételt fogadjon el!
• Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.
• A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
• A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
• Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű!
• A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok az utcai ételvásárláshoz