null Egy este, hat helyszín, hatvan program - Kutatók Éjszakája a NÉBIH-nél is

Egy este, hat helyszín, hatvan program - Kutatók Éjszakája a NÉBIH-nél is

Egy este, hat helyszín, hatvan program - Kutatók Éjszakája a NÉBIH-nél is
2014. szeptember 24, szerda

Szeptember 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) négy szakterülete nyitja meg kapuit a Kutatók Éjszakája látogatói előtt. A három budapesti telephely mellett idén már Gödöllőn, Miskolcon és Szolnokon is várják az érdeklődőket a szakemberek.

A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva idén már közel 60 előadáson és kísérletben vehetnek részt az érdeklődők a NÉBIH négy szakterületénél (állat-egészségügyi diagnosztikai, borászati, élelmiszerbiztonsági, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóság). Budaörsön többek között íz, illat felismeréssel tesztelhetik érzékeiket és parlagfű totóval tudásunkat a látogatók, de lesz borhiba bemutató is – természetesen kizárólag 18 éven felülieknek.

Az állat-egészségügyi diagnosztika a Tábornok utcában rendezi be bázisát. Az érdeklődőket tanulságos előadásokkal (pl. „a társállataink (kutya, macska) gyakoribb mérgezései”, vagy „gümőkór, illetve az aktuális kérdés, a lépfene”), valamint izgalmas kísérletekkel várják. Bemutatják például a hamisított tej keményítő-jód reakciót, de lesz borjú vér ellenanyagszint meghatározás is Kolosztrum szonda alkalmazásával.

A NÉBIH Mester utcai telephelye nem ismeretlen már az látogatók előtt. A tavalyi sikernek köszönhetően idén alig egy hét alatt „elkelt” valamennyi hely a tervezett programokra.

Gödöllő a vízminőség központjává válik szeptember 26-án, míg Miskolcon az érdeklődők megpróbálkozhatnak az édességszínezékek leválasztásával oszlopkromatográfiával, virágokat fagyaszthatnak cseppfolyós nitrogénnel, de megnézhetik akár azt is, hogy hogyan zajlik egy Trichinella vizsgálat a gyakorlatban.

A szolnoki „kutatók” bejárhatják az analitikai és talajvédelmi laboratóriumot, megfigyelhetik a mérőműszereket munka közben és a szakemberek bemutatják a talajtani alapvizsgálatokat és tápanyagvizsgálatokat is.

A Kutatók Éjszakája szellemiségéhez híven a részvétel a NÉBIH programjain is ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. További részletek a rendezvény weboldalán: http://www.kutatokejszakaja.hu/2014/

A Kutatók Éjszakája Magyarország legnagyobb tudományos-ismeretterjesztő eseménye, melyet idén kilencedik alkalommal szervez partnereivel közösen a Tempus Közalapítvány. Idén 33 város 101 intézményében rendeznek programokat a szervezők.


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >