null EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan

EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan

EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan
2022. március 25, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban publikálta tudományos véleményét, melynek témája az etoxikin (6-etoxi-1,2-dihidro-2,2,4-trimetilkinolin) tartalmú takarmány adalékanyag hatékonysága és biztonságossága valamennyi állatfajra vonatkozóan.

A szakvélemény fő pontjai:
-    A p-fenetidin az állati eredetű szövetekben és élelmiszerekben való jelenlétére vonatkozó hiányos adatok miatt a fogyasztók tekintetében a szakértők nem tudtak következtetéseket levonni.
-    Az adalékanyagban lévő szennyeződés jelenléte miatt az EFSA panel kiemelte a belélegzésen keresztül történő kitettség minimalizálásának szükségességét.
-    A szakértők nem tudták megállapítani az etoxikin biztonságosságát a szárazföldi és vízi ökoszisztémára vonatkozóan, amikor az adalékanyag szárazföldi állatok révén kerül elfogyasztásra. Nem zárható ki a vízi táplálékláncon keresztül történő szennyeződés kockázata, továbbá az etoxikin szennyeződés (kitettség) kockázatot jelenthet a tengeri üledékben élő szervezetekre is, amennyiben ez az anyag a tengeri ketreces tartás során felhasználásra kerül.

További információk az alábbi linken érhetőek el:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-reassesses-safety-feed-additive-ethoxyquin (EN)

Friss hírek

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés
2022. július 7, csütörtök

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

Ismét szalmonella-fertőzés ütötte fel a fejét egy belgiumi csokoládégyárban. A Berry Callebaut üzemben vállalati önellenőrzés során derült fény a kórokozó jelenlétére, amelyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül értesült. A belga előállító a szennyezett termékeket kivonta a forgalomból. Az ügy alapos kivizsgálása érdekében folyamatosan zajlanak a hatósági vizsgálatok, melyben a magyar érintettség miatt a Nébih is részt vesz.

Tovább >

250 ezer forintért „vásárolt” pár darab tiszai pontyot az ÁHSZ
2022. július 6, szerda

250 ezer forintért „vásárolt” pár darab tiszai pontyot az ÁHSZ

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége megkeresését követően végzett próbavásárlást a Nébih Állami Halőri Szolgálata egy tiszaburai horgásznál. A személyes kapcsolatfelvételt követően a megvásárlásra kínált halakat az ÁHSZ munkatársai a kiskörei hallépcső közelében, vízben kikötött állapotban találták, majd sikeres alkut követően meg is vásárolták. Meglepetésére a jogszabálysértő halárusnak a 250 ezer forintos vételár helyett tetemes bírság „ütheti a markát”.

Tovább >