null EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan

EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan

2022. március 25, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban publikálta tudományos véleményét, melynek témája az etoxikin (6-etoxi-1,2-dihidro-2,2,4-trimetilkinolin) tartalmú takarmány adalékanyag hatékonysága és biztonságossága valamennyi állatfajra vonatkozóan.

A szakvélemény fő pontjai:
-    A p-fenetidin az állati eredetű szövetekben és élelmiszerekben való jelenlétére vonatkozó hiányos adatok miatt a fogyasztók tekintetében a szakértők nem tudtak következtetéseket levonni.
-    Az adalékanyagban lévő szennyeződés jelenléte miatt az EFSA panel kiemelte a belélegzésen keresztül történő kitettség minimalizálásának szükségességét.
-    A szakértők nem tudták megállapítani az etoxikin biztonságosságát a szárazföldi és vízi ökoszisztémára vonatkozóan, amikor az adalékanyag szárazföldi állatok révén kerül elfogyasztásra. Nem zárható ki a vízi táplálékláncon keresztül történő szennyeződés kockázata, továbbá az etoxikin szennyeződés (kitettség) kockázatot jelenthet a tengeri üledékben élő szervezetekre is, amennyiben ez az anyag a tengeri ketreces tartás során felhasználásra kerül.

További információk az alábbi linken érhetőek el:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-reassesses-safety-feed-additive-ethoxyquin (EN)

Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >