null Az állatok kötött tartásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Az állatok kötött tartásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

2022. május 23, hétfő

Az állatok elhelyezésével kapcsolatos előírásoktól való lehetséges eltéréseket a 2018/848 rendelet tartalmazza, melyeket a tanúsító szervezet közreműködésével az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalnak kell engedélyeznie.

Az állatok számára hozzáférést kell biztosítani az állatok testmozgását lehetővé tévő szabadtéri területekhez, legelőhöz, amennyiben az időjárási viszonyok, az évszakra jellemző feltételek és a talaj állapota ezt megengedi. A szabadban, a karámban és a szabadtéri kifutón szükség szerint megfelelő védelemről kell gondoskodni az esővel, a széllel, a nappal és a szélsőséges hőmérséklettel szemben. Lehetővé kell tenni az állatok számára a takarmányhoz és az ivóvízhez való könnyű hozzáférést.
Az állatok elhelyezésére szolgáló épület szigetelésének, fűtésének és szellőzésének biztosítania kell, hogy a légmozgás, a por koncentrációja, a hőmérséklet, a levegő relatív páratartalma és a gázok koncentrációja olyan értéken belül maradjon, amely biztosítja az állatok jóllétét. Az épületekben bőséges természetes szellőzést és fényt kell biztosítani. 
Az épületekben az állománysűrűségnek lehetővé kell tennie az állatok kényelmét és jóllétét, továbbá ki kell elégítenie az állatok fajspecifikus igényeit, és az állománysűrűségnek különösen az állatok fajától, fajtájától és életkorától kell függenie. Az állománysűrűség tekintetében figyelembe kell venni továbbá az állatok viselkedési szokásait is, amelyek különösen a csoport nagyságától és az állatok nemétől függenek. Az állománysűrűségnek biztosítania kell az állatok jóllétét azáltal, hogy elegendő teret biztosítanak számukra ahhoz, hogy természetes testhelyzetben álljanak, mozogjanak, könnyen lefeküdjenek, megforduljanak, tisztogassák magukat, és olyan természetes mozdulatokat tegyenek, mint a nyújtózkodás vagy a szárnycsapkodás. 
A különböző állatfajokra és kategóriákra vonatkozóan az épületek és a szabadtéri kifutók minimális alapterületét, valamint az elhelyezés egyéb jellemzőit a (EU) 2020/464 rendelet tartalmazza.
Tilos az állatok kötött tartása és elszigetelése, kivéve egyes állatok esetében korlátozott időtartamra és csak az állattartásban részt vevő személyzet biztonságának érdekében, vagy állatjóléti okokból engedélyezhető.
Az illetékes hatóság a (fiatal állományon kívül) legfeljebb 50 állatot tartó gazdaságok esetében engedélyezheti a szarvasmarhák kötött tartását, ha nincs lehetőség arra, hogy a viselkedési szokásaiknak megfelelő csoportokban tartsák őket, feltéve, hogy a legeltetési időszakban hozzáférnek a legelőkhöz, és amikor a legeltetés nem lehetséges, legalább hetente kétszer hozzáférnek szabadtéri területekhez. Az állatok elhelyezésével kapcsolatos előírásoktól való lehetséges eltéréseket az (EU) 2018/848 rendelet tartalmazza, melyeket a tanúsító szervezet közreműködésével az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalnak kell engedélyeznie.

Figyelem! Az állatok kötött tartásának engedélyezése/ állattartó épületben az előírtnál kisebb férőhely alkalmazásának engedélyezése tárgyában lefolytatott engedélyezési eljárás díjköteles.

Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. június 1, csütörtök

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Tovább >