null Április közepétől megszűnnek a Magyarországon kijelölt nyilvános ellenőrző pontok a harmadik országból származó nem állati eredetű termékeknél

Április közepétől megszűnnek a Magyarországon kijelölt nyilvános ellenőrző pontok a harmadik országból származó nem állati eredetű termékeknél

2024. április 4, csütörtök

2024. április 15-től a Csongrád-Csanád vármegyében található Röszke Közúti Határátkelő (Országhatár 1.) és a szegedi Zoll Platz Kft., mint nyilvános ellenőrző pontok megszűnnek, ezért a harmadik országból származó nem állati eredetű termékek ellenőrzését tovább nem végzik (KEBO-D/CHED_D). A megszüntetésüket követően nem lesz olyan nyilvános ellenőrző pont Magyarországon, amely mindenki számára elérhető. Röszke határállomásként továbbra is fogadja az ellenőrzés-köteles termékeket. A Zoll Platz Kft. (Szeged) egyéb tevékenységeit a megszüntetés nem érinti.

Az intézkedés azokat az Európai Unió jogszabályai által előírt, harmadik országból származó nem állati eredetű termékek (felhasználási cél: élelmiszer) behozatalát érinti, amelyek az alábbi jogszabályok hatálya alá tartoznak:
(EU) 2019/1793 végrehajtási rendelet;
(EU) 2020/1158 végrehajtási rendelet;
(EU) 2015/949 végrehajtási rendelet; 
2011/884/EU végrehajtási határozat.
 
Jelen intézkedés a Magyarországon kijelölt, másik két ellenőrző pontra nem vonatkozik. A cégek saját szállítmányaikat változatlanul fogadhatják, és a jogszabályokban előírt hatósági ellenőrzések is lefolytatásra kerülnek. 
A magyarországi ellenőrző pontok jegyzéke portálunkon érhető el:  https://portal.nebih.gov.hu/-/ellenorzo-pontok-magyarorszagon


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >