null AM-Nébih-NGM állásfoglalás a kiszereléscsökkentési bejelentések adattartalmáról

AM-Nébih-NGM állásfoglalás a kiszereléscsökkentési bejelentések adattartalmáról

2024. február 12, hétfő

Az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös ajánlást fogalmazott meg az 1/2024. (I. 9.) Korm. rendelet alapján érintett kereskedők felé. Az ajánlás a kiszereléscsökkentésben érintett bejelentésköteles termékek esetében megadandó adatok körére vonatkozik.

A Nébih weboldalán február 1-je óta elérhető a kiszereléscsökkentés bejelentésére szolgáló elektronikus űrlap: https://portal.nebih.gov.hu/kiszereles-csokkentes. A felületen, így a hatóság felé az egyes termékekre vonatkozóan az alábbi információk megadása kötelező:

  • márkanév és termék megnevezése,
  • termékkategória,
  • korábbi termékméret (a termék csomagolásán szereplő formában),
  • új, csökkentett termékméret (a termék csomagolásán szereplő formában),
  • termékjelölés szerinti gyártó/forgalmazó, valamint, hogy
  • sor kerül-e a korábbi kiszerelési egység kivezetésére a következő 6 hónapban. 

A bejelentők opcionális jelleggel csatolhatnak fotót a termékről, valamint a megjegyzés rovatban megadhatnak további információkat, mint például a csökkentés okát, vagy az érintett ízvariációkat.

Az AM, a Nébih és az NGM álláspontja szerint a fent részletezett adatok megadásával teljesíthető a kereskedők felé a rendelet szerinti „megfelelő tartalmú tájékoztatás.”

Kapcsolódó jogszabály:
A Kormány 1/2024. (I. 9.) Korm. rendelete az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >