null A Szupermenta a májkrémek nyomába eredt

A Szupermenta a májkrémek nyomába eredt

2024. november 28, csütörtök

Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A teszt során 13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát, ugyanakkor biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel. A kedveltségi vizsgálat alapján ezúttal a csirke- és a sertésmájkrémek Szupermenta rangsora is összeállt.

A boltok polcain – megnevezésüket, ízesítésüket, összetételüket és csomagolásukat tekintve – többféle májtartalmú húskészítménnyel találkozhatunk. A 10 éves Szupermenta legújabb terméktesztjén a sokak által kedvelt májkrémeket vizsgálták. Összesen 37 tartós termék szerepelt a tesztben, melyek mindegyike a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott minimum 25% májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott. A termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.

 

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a termékek kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmát ellenőrizték. Jó hír, hogy élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból a szakemberek minden vizsgálati eredményt rendben találtak.

A tesztalanyok közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg. Az egyik esetben a mért mennyiség az uniós útmutató szerinti alsó tűréshatár alatt volt, míg a másik terméknél meghaladta a felső tűréshatárt a jelölésen szereplő értékhez képest. 

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult. A Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, melyek együttes értéke mintegy 650.000 forint.

A Szupermenta-tesztek népszerű mozzanata a kedveltségi vizsgálat, mely a májkrémeknél sem maradhatott el. Ezúttal is szakértők és laikusok pontozták a termékeket. Az értékelésük alapján a fő májösszetevőként csirkemájat tartalmazó termékek versenyében a dobogó legfelső fokára a Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120g állhatott, második lett a Hamé csirkemájas libamájjal 105g, harmadik helyen pedig a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120g végzett. A fő májösszetevőként sertésmájat tartalmazó termékek közül első helyezett lett a Globus sertésmájkrém 62g, a második helyet a Dárdás sertésmájkrém 65g érdemelte ki, a harmadik a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém 48g lett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/valodi-maj-vagy-igeret-a-szupermenta-utanajart-37-termeket-vizsgaltunk/


Friss hírek

2024. december 9, hétfő

Karácsonyra hangolva: szaloncukrok a Szupermenta rendhagyó tesztjén

A 10. születésnapját ünneplő Szupermenta szezonális terméktesztjének főszereplői a kókuszos szaloncukrok voltak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 19 termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el. A szaloncukrok jól szerepeltek a teszten: a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek megfeleltek. A kókuszos édességek rangsora ezúttal egy rendhagyó, kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött jubileumi rendezvényen dőlt el.

Tovább >

2024. december 6, péntek

Zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgált a Szupermenta program

Zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgáltak felmérő jelleggel a Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatósági felügyelők értékelése alapján a 25 „mentőcsomagból” 7 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott és/vagy nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek, emellett a jelöléseknél is tapasztaltak hiányosságokat.

Tovább >