null A NÉBIH fokozott élelmiszer-ellenőrzést rendelt el az ünnepek előtt

A NÉBIH fokozott élelmiszer-ellenőrzést rendelt el az ünnepek előtt

2013. december 18, szerda

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az ünnepeket megelőző időszakban fokozott ellenőrzésekkel biztosítja, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek a polcokra, s ezáltal otthonainkba. A kiemelt ellenőrzés december végéig tart, s valamennyi szezonálisan népszerű termékre kiterjed.

A téli élelmiszer-ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával november 18. és december 31. között a megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek hajtják végre. Fontos, hogy az élelmiszer-vállalkozók a megnövekedett forgalom mellett is betartsák a szabályokat, helyesen tárolják az élelmiszereket, sértetlen legyen a csomagolásuk, és dokumentált a származásuk. Ilyenkor a vásárlóknak is figyelmesebbnek kell lenniük, hogy a megnövekedett kínálatból az igényüknek megfelelő élelmiszerek kerüljenek a kosarukba.

A téli kiemelt ellenőrzéseket a hatóság az ország egész területén végzi, s főként az ilyenkor népszerű termékeket vizsgálja. Az akció kiterjed többek között a friss húsra, a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre és virslikre. Vizsgálják az édesipari termékeket, borászati termékeket (borok, pezsgők), a szezonális zöldség-gyümölcsöt és az állatszállítmányokat. Az ellenőrzések az előállítókra, forgalmazókra és a vendéglátó egységekre is vonatkoznak.

A téli élelmiszer-ellenőrzések első szakasza december 10-én zárult, országosan 3883 ellenőrzést végeztek a szakemberek.

Az élelmiszer-vállalkozásoknál leggyakrabban higiéniai hiányosságokat, a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot, valamint a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságot tapasztaltak az ellenőrök.

A hatóság szakemberei több mint 21 ezer hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg, melyek 2%-át, mintegy 92 tonnát kellett kivonni a forgalomból, leggyakrabban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta és jelölési hiba miatt.

Az EU gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján került sor egy Kínából származó kakaópor szállítmány (16 tonna) forgalomból történő kivonására (policiklikus aromás szénhidrogén) szennyezettség miatt.

Az ellenőrzött vendéglátó egységek 76%-a megfelelően, biztonságosan üzemelt, hatósági intézkedésre csupán 5%-nál volt szükség. Ugyancsak érdekes és szerencsés tapasztalat, hogy édességet csak a minőség-megőrzési idő lejárta miatt kellett kivonni a forgalomból.

A hatóság az élelmiszerlánc egészét felügyeli, ezért a vizsgálatok az állatszállítások ellenőrzésére is kiterjedtek. A 930 állatszállítmány ellenőrzése során 3 esetben kellett állatvédelmi bírságot kiszabni.

A téli élelmiszer-ellenőrzések első szakaszában a feltárt szabálytalanságok miatt 67 alkalommal figyelmeztetést, 136 esetben bírság kiszabását rendelték el, s összesen 18 284 304Ft bírságot szabtak ki a szakemberek. 

 

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >