null A NÉBIH elnöke fogadja a tejtermelők képviselőit

A NÉBIH elnöke fogadja a tejtermelők képviselőit

A NÉBIH elnöke fogadja a tejtermelők képviselőit
2016. április 3, vasárnap

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke egyeztetésre várja hétfőn a tejtermelők képviselőit. A NÉBIH az elmúlt években is sokat tett az ágazat tisztaságának védelméért. Emellett, ahogy eddig is, nyitott az ágazati szereplők javaslataira, hisz mindannyiunk érdeke a kiváló minőségű, biztonságos hazai termékek és a magyar munkahelyek védelme.

A Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH mindent megtesz annak érdekében, hogy termőföldtől az asztalig biztosítsa az élelmiszerlánc zavartalan működését, megteremtve ezáltal mind az előállítók, mind a forgalmazók és természetesen mind a magyar emberek számára a mindennapok nyugodt légkörét. E területen belül a tejágazat, a magyar tejtermelők helyzete már az elmúlt években is kiemelt jelentőséggel bírt mindkét szervezet életében.

A NÉBIH megalakulása óta számos vizsgálatot folytatott a tejágazatban. Ezek részben ágazati javaslatra, részben hivatalból történtek. A hatóság rendszeresen vizsgálja a tisztességtelen forgalmazói magatartást a tejpiacon. Az elmúlt négy évben majd négy tucat ilyen irányú ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ennek eredményeként 15 alkalommal állapítottak meg jogsértést és több mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki – védve ezzel mind a tisztességes forgalmazók, mind pedig a vásárlók érdekeit.

Rendszeresek az élelmiszerbiztonsági célellenőrzések is, elsősorban a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának közreműködésével. A tej- és tejtermékekre fokuszáló kiemelt akciók során két és fél év alatt mintegy 310 tonna alapanyagot, félkész- és készterméket foglaltak le az ellenőrök, többek között higiéniai problémák, lejárt fogyaszthatósági idő, illetve ismeretlen eredet miatt.

A NÉBIH a piacszerzésben is segíti a hazai tejfeldolgozó létesítményeket és a hozzájuk kapcsolódó tejtermelő gazdaságokat. E téren elsősorban az export auditokra történő felkészülésben és az ellenőrzések lefolytatásában nyújt szakmai támogatást a hivatal.

A hatósági munka alapját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia adja. A rendelet szintű dokumentum – amellett, hogy „zéró toleranciát” hirdet a tisztességtelen vállalkozások ellen – kiemelt figyelmet fordít az ágazati szereplőkkel való együttműködésre, a partnerségre, az információk és tapasztalatok kölcsönös megosztására. A sikeres partneri kapcsolat kiváló példája a Tej Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal végzett közös munka, amit február elején együttműködési megállapodás formájában is megerősített a két szervezet.

Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a hétfői demonstráció alkalmával a petíció átvétele mellett egyeztetésre is várja a tejtermelők képviselőit, hiszen a cél közös: a magyar gazdaság és a hazai tejágazat, a magyar tejtermelők védelme.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában

 


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >