null A NAV és a NÉBIH a „cseh listás” alkoholok kapcsán vizsgálódik

A NAV és a NÉBIH a „cseh listás” alkoholok kapcsán vizsgálódik

2012. szeptember 20, csütörtök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szorosan együttműködik a csehországi halálos alkoholmérgezések magyarországi esetleges érintettségének azonnali felderítése és a szükséges megelőző lépések megtétele érdekében.

A hatóságok együttműködése keretében 2012. szeptember 19-én sor került két Csehországból származó ajándék likőr azonnali laboratóriumi vizsgálatára, miután az egyikből fogyasztó magyar állampolgár a hirtelen jelentkező rosszullétét a likőr fogyasztásával hozta összefüggésbe.

Bár egyik minta sem szerepelt a cseh hatóságok által kiadott listán, a megbetegedés okozásával gyanúsított likőrt a NÉBIH, a nyomon követéssel látókörbe került - még bontatlan - likőrt a NAV laboratóriumában vizsgálták. Mindkét vizsgálat negatív eredménnyel zárult, amely alapján kijelenthető, hogy a magyar állampolgár megbetegedését nem a csehországi likőr okozta.

A két hatóság az északi megyékben a megelőzés érdekében közös ellenőrzéseket végez.

A hatóságok mindemellett fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy a bizonytalan eredetű élelmiszerek - jelen esetben alkoholok - fogyasztása veszélyes, és a biztonság fenntartásában a vállalkozói, illetve az egyéni fogyasztói felelősség is meghatározó. Ennek szellemében kérik, hogy a bizonytalan eredetű, ismeretlen, vagy a gyanús területről származó alkoholos italok fogyasztását saját érdekükben kerüljék, és a háztartási elfekvő készletek átvizsgálását is tegyék meg ez esetleges problémák megelőzése érdekében.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal
és
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >