A kannabidiol új élelmiszerként történő értékelése új adatokra vár
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői a jelenlegi adatok alapján nem tudják megállapítani a kannabidiol (CBD) biztonságosságát, egyrészt a hiányos adatok okán, másrészt a CBD fogyasztásával kapcsolatos potenciális veszélyek miatt.
A kannabidiol egy olyan anyag, amely a Cannabis sativa L. növényekből nyerhető ki, de mesterségesen is előállítható. Az Európai Bizottság szerint a CBD új élelmiszernek minősül, ha megfelel az új élelmiszerekre vonatkozó uniós jogszabályok feltételeinek. Az új élelmiszerekről szóló rendelet alapján a CBD-re vonatkozó számos kérelem benyújtását követően a Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy mondjon véleményt arról, hogy a CBD fogyasztása biztonságos-e az emberek számára.
Jelenleg nem áll rendelkezésre elég adat a CBD májra, emésztő- és endokrinrendszerre, valamint az idegrendszerre és a lelki jóllétre gyakorolt hatásáról. Állatkísérletek során jelentős káros hatást mutattak ki a szaporodás tekintetében.
Az EFSA a témával kapcsolatban tájékoztató ülést tart, mely nyitva áll minden érdeklődő előtt. Az online eseményt június 28-án tartják, melyhez előzetes regisztráció szükséges. Az ülésre történő regisztrációra június 17-ig van lehetőség.
Forrás: https://www.efsa.europa.eu/en/news/cannabidiol-novel-food-evaluations-hold-pending-new-data