null A hatósági munka gyakorlati tapasztalatait bemutató konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen

A hatósági munka gyakorlati tapasztalatait bemutató konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen

A hatósági munka gyakorlati tapasztalatait bemutató konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen
2016. december 1., csütörtök

„Élelmiszerlánc-biztonság, nyomon követhetőség a gyakorlatban” címmel tartottak szakmai napot tegnap az Állatorvostudományi Egyetemen. A rendezvény elsődleges célja a teljes élelmiszerláncot átfogó, ugyanakkor az ágazatonkénti sajátosságokat is bemutató információk közérthető, gyakorlatorientált formában történő átadása volt.

A konferenciát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE), a Földművelésügyi Minisztérium és az Élelmiszer Higiénikusok Társasága közösen szervezte. A rendezvény fővédnökei Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az ÁTE rektora voltak.

A szervezők az ismeretek hatékony átadását tűzték ki célul: a társhatóságok, járási hivatalok szakemberei és az élelmiszeripari vállalkozók az egész napos eseményen megismerhették a hatóságok nagy gyakorlattal rendelkező munkatársainak tapasztalatait. Mindezt a teljes élelmiszerláncot átfogó, ugyanakkor az ágazatonkénti sajátosságokat is bemutató módon.

Az eseményen szó esett többek között az élelmiszerlánc-biztonság szerepéről az állatorvosi képzésben, a témakör nemzetközi aktualitásairól, valamint az élelmiszer-előállító üzemek, a közfogyasztásra lőtt vadak és a közétkeztetés nyomon követhetőségről is.

A rendezvényen kiemelt figyelmet szenteltek a társhatóságokkal (pl. NAV) közös ellenőrzési tapasztalatok megosztásának. Külön hangsúlyt kapott továbbá, hogy a nyomon követési rendszerek üzemeltetésének és azok ellenőrzésének elsődleges célja – az alapvető jogok szellemének megfelelően –, hogy a vásárlók minden nap biztonságos élelmiszerekhez juthassanak.

 

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >