null 93 tonna terméket foglalt le a NÉBIH Törökbálinton

93 tonna terméket foglalt le a NÉBIH Törökbálinton

93 tonna terméket foglalt le a NÉBIH Törökbálinton
2013. április 16, kedd

Törökbálinton egy ipari parkban csapott le a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) akciócsoportja. A helyszínen egy Romániába indítandó kamiont állítottak meg az ellenőrök, melyben 18 tonna felengedett, eredetileg fagyasztott sertésbelsőség (máj, tüdő) volt. A teherjárművet feltartóztatták és az árut lefoglalták. Az akció során összesen 93 tonna terméket vettek hatósági zár alá a KÜI ellenőrei, amelyből 25- 30 tonna lejárt minőség megőrzési idejű volt.

A hűtőraktárak átvizsgálása során kiderült, hogy az áramot a bérbeadó már napokkal ezelőtt kikapcsolta. Mivel az előírt mínusz 18 fokot nem tudták biztosítani, ezért az összes áru felengedett, s így tárolták őket a raktárakban. A bérlő a szabálytalan tárolás ellenére megkísérelte a termékeket értékesíteni, a hatóság felé pedig nem jelezte az esetet.

A termékek között nagy mennyiségben volt csirkeláb – 30 raklap –, sertés termékek, fagyasztott készételek, például panírozott ételek, torták, készítmények.

A termékeket a NÉBIH KÜI azonnali megsemmisítésre utalta. A 93 tonnányi árut az ATEV Zrt. több napon keresztül szállította el.

Az ellenőrzésről és az elszállításról fotók, valamint videofelvételek - a NÉBIH forrásként történő megjelölése mellett - szabadon felhasználhatók.


Kiemelt Ügyek Igazgatósága

 

Letölthető anyagok

Képek

Videó

 


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >