null 75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih debreceni laboratóriuma

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih debreceni laboratóriuma

2024. május 3, péntek

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A jubileumról szakmai konferenciával kísért ünnepségen emlékeztek meg az intézet egykori és jelenlegi munkatársai, kiemelt szakmai partnerei.

A jeles évforduló alkalmából dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Papp László, Debrecen város polgármestere, valamint dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke köszöntötte az ünneplőket. 

Megnyitó beszédében dr. Nobilis Márton kiemelte, az elmúlt 75 év során a laboratóriumi technológiák és módszerek folyamatos fejlődése révén a vizsgálatok még pontosabbá és informatívabbá váltak. Ez a haladás lehetővé tette a szakemberek számára, hogy még hatékonyabban végezzék munkájukat, és az állategészségügy területén naprakészen reagáljanak az újabb és újabb kihívásokra. Hozzátette, az antibiotikum-rezisztencia és más aktuális egészségügyi kérdések folyamatosan új kihívások elé állítják a szakembereket, de az összetett laboratóriumi hálózat és a kiválóan képzett szakemberek révén ezekre a kihívásokra is sikeresen tudunk válaszolni.

Papp László polgármester köszöntőjében felidézte, hogy Debrecen gazdasági tradícióit nézve mindig is erős alapokkal rendelkezett a mezőgazdaság, állattenyésztés, élelmiszeripar területén, amelyek továbbra is kiemelt szektorként működnek a város gazdasági életében. A most 75 éves Debreceni Állategészségügyi Intézet munkája biztosíték arra, hogy ezek az ágazatok az emberi élet és egészség szempontjából is megfelelően működjenek. Debrecen város nevében hangsúlyozta, hálásak a laboratórium szakembereinek áldozatos munkájáért, hiszen nap mint nap azért dolgoznak, hogy a magyar emberek, családok asztalára biztonságos, az egészséges életmódot támogató élelmiszerek kerüljenek.

A jubileumi rendezvény kapcsán dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke felidézte: 75 éve zajlanak vizsgálatok a debreceni laboratórium falai között, 75 éve nyújtanak biztos alapot a hatósági döntésekhez a debreceni szakemberek. Az erős és cselekedni képes hatóság döntéseit ugyanis a megbízható ismeretek alapozzák meg, amelyek jelentős részben a laboratóriumi mérések és vizsgálatok eredményeiből tevődnek össze. Bár a fő cél – az állatbetegségek okainak megállapítása – az intézet alapítása óta változatlan, a vizsgálati módszerek azonban folyamatosan változtak. E kihívásnak is sikeresen megfeleltek és megfelelnek napjainkban is a cívisvárosban dolgozó szakemberek. 

A rendezvényt az állategészségügy legaktuálisabb kérdéseiről szóló szakmai prezentációk tették teljessé. Az érdeklődők többek között a keleti határon kialakult veszettség járványról, a madárinfluenza aktuális kérdéseiről, valamint a juh- és kecskehimlő jelentette veszélyről hallgathattak meg értékes előadásokat, továbbá beszámoltak a bakteriológiai, az emlős és a baromfi kórbonctani feladatokról, érdekes esetekről is.
 Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >