null 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok

29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok

29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok
2022. május 16, hétfő

2022-ben május 5-7-én tartották a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokat Hódmezővásárhelyen. A kiállításon lehetőség van élőben is megtekinteni azokat állatokat, melyeket papírról ismerek. Mint a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság - Szarvasmarha és Kiskérődző Tenyésztési Osztály munkatársa, szakmai szempontból megfigyelhetem a tenyésztési előrehaladást is. Az első napon tartották meg a tenyészállatok bírálatát. Húsmarha kategóriában magyartarka, charolais, limousin, blonde d'Aquitaine fajtákat vezettek fel.Blonde d'Aquitaine növendék bika (2 éves) és felnőtt tenyészbika bírálat (fotó: Prágai Andrea)Charolais hímivar nagydíjas és fajta győztes Parfait, melynek lajstromszáma 38898 (fotó: Prágai Andrea)

A húsmarha fajták győzteseinek összevetése során a 37751 központi lajstromszámmal rendelkező magyar szürke szarvasmarha tenyészbika került ki győztesként. Ez az állat 2017-ben született, lajstromszámot 2021-ben kapott a NÉBIH által üzemeltetett enar rendszerben. Az első szürkemarha a rendszerben a 286-os számot kapta és 1974-ben született.
 

A 37751 központi lajstromszámú győztes bika (fotó: Prágai Andrea)

A magyar szürkemarha őshonos, hazánkban törvényileg védett háziállat. A XVI. századtól keresett vágóállat volt Nyugat-Európában is, még a 19. században is keresett és kedvelt volt a húsa egész Európában. A fajtára jellemző, hogy rendkívül jól alkalmazkodott a puszták nyújtotta életkörülményekhez. Erős, szilárd szervezetük jól viseli a szélsőségesebb időjárási viszonyokat, a nagy nyári meleget és a zord hideg telet is. A táplálékkal szemben sem igényesek, ezért a homoki legelőktől az árterekig mindenhol tarthatók. A teheneket tejükért és szaporulatukért, az ökröket igavonóként hasznosították. 


Friss hírek

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén
2022. november 29, kedd

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme
2022. november 29, kedd

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült egy közös akcióban hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek. A halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

Tovább >