null 14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért

14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért

14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért
2018. április 18., szerda

2018. április 16-19. között egy 14 ország részvételével zajló tanácskozás házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Budapesten megrendezett workshop központi témája az élelmiszerlánc biztonságosabbá tétele a lakossággal való jobb kapcsolattartás és a háztartások életét segítő technikai innovációk révén. A rendezvény megnyitóján dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Solveig Langsrud, a SafeConsumE konzorcium koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket.

Bár az élelmiszeripari termékek évről évre egyre biztonságosabbak, a szigorúbb szabályozás és a fejlődő technológia ellenére sem csökken az élelmiszer eredetű megbetegedések száma. Ennek legfőbb oka a fogyasztók figyelmetlensége, a tudatosság, esetenként pedig a tudás hiánya. Az Európai Unióban az összes élelmiszerbiztonsági esemény száma évente körülbelül 23 millió, amelyből mintegy 5000 megbetegedés halálos kimenetelű. A szakemberek becslései szerint ezeknek csaknem a fele vagy akár 70-80%-a is megelőzhető lenne.

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának támogatásával 2017 májusában létrejött SafeConsumE elnevezésű kutatási együttműködés fő célkitűzése, hogy mérhető javulást érjen el az élelmiszer eredetű megbetegedések vonatkozásában. A 14 ország közreműködésével zajló programot a norvég Nofima kutatóintézet koordinálja. Magyarországot a Nébih mellett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara és az Állatorvostudományi Egyetem képviseli a konzorciumban.

A program 2018. évi nemzetközi szakmai konferenciájának házigazdája a Nébih. Az április 16-tól 19-ig zajló rendezvényt dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta: „a SafeConsumE projekt lehetőséget nyújt a hatóságok munkájának eredményesebbé tételére az új, tudományosan megalapozott kockázatkezelési és kockázatkommunikációs eszközök és stratégiák kidolgozásával, amelyre szükség van, mert a hagyományos eszközök folyamatosan veszítenek hatékonyságukból”.

A konzorcium koordinátora, a Nofima intézet kutatója, dr. Solveig Langsrud köszöntőjében kiemelte: „A konyháinkban jelen lévő, akár az életünket is veszélyeztető mikrobákkal szemben a jövőben csak megfelelő tudás és eszközök birtokában vehetjük fel a kesztyűt. A SafeConsumE projekt olyan stratégiák kidolgozására törekszik, amely által a társadalom kezelni tudja az egyre nagyobb fenyegetést jelentő élelmiszerlánc-biztonsági kihívásokat, mint például az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok visszaszorítását.” Hozzátette továbbá, hogy „a magyar résztvevők nélkül nem valósulhatna meg a projekt legfőbb célja, vagyis az élelmiszer eredetű megbetegedések számának csökkentése Európában”.

A szakmai tanácskozás központi témái: a hatóságok élelmiszerbiztonsági kockázatkommunikációjának új irányai, a gyermekkori élelmiszerbiztonsági oktatás szerepe, a háztartások élelmiszerbiztonsági gyakorlatainak elemzése, továbbá az élelmiszerbiztonságot elősegítő technikai innovációk lesznek.

Az aktuális házigazdai szerepvállaláson túl – a 32 intézményből álló konzorcium felkérésére – a Nébih látja el a SafeConsumE hatósági kockázatkommunikációs munkacsoportjának vezetését is.

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >