null 135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál

135 millió forintos bírság és a működési engedély azonnali visszavonása egy galamboki vágóhídnál
2014. október 6, hétfő

Nem biztonságos élelmiszer forgalomba hozatala miatt a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága (ÉbÁI) azonnali hatállyal visszavonta Farkas Zsolt egyéni vállalkozó által Galambok, Hegyalja u. 30/A alatt működtetett, HU-618 engedélyezési számú sertésvágóhíd működési engedélyét.

Az engedély visszavonását követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatósága a vállalkozást haladéktalanul törölte az engedélyezett létesítmények listájáról is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatóságának megkeresését követően a Zala megyei ÉbÁI 2012. augusztus 30-án nyomonkövetési vizsgálatot végzett a vágóhídon. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a vágóhídon feketevágás során 764 darab sertést vágtak le, így – többek között – elkerülve a vágás során kötelező hatósági állatorvosi vizsgálatokat is.

A levágásra szánt állatok hatósági húsvizsgálata mind az uniós, mind a hazai jogszabályok alapján kiemelt feladat, mivel ezek segítségével számos, állatról emberre terjedő betegség kiszűrhető. A vállalkozó által elkövetett súlyos jogsértés következtében – miszerint tevékenységével nem biztonságos élelmiszert forgalomba hozva súlyosan veszélyeztette a fogyasztók egészégét –, az illetékes hatóság a működési engedély azonnali visszavonásáról döntött és a vállalkozót 135 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta.

A NÉBIH a központi ellenőrzései keretében a jövőben is kiemelt célként foglalkozik a vágóhidakon végzett illegális vágási tevékenységek feltárásával.


Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek
2022. január 28, péntek

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról. A kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nébih új elektronikus bejelentő felülete. Szintén újdonság, hogy ezentúl a nagykereskedők is ezen rendszerben adhatják le a forgalmazásra vonatkozó éves beszámolójukat.

Tovább >

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében
2022. január 27, csütörtök

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését. Ez az eset is megerősíti, hogy a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje hazánkban.

Tovább >