levelek

Törzsgyűjtemény

A Nébih Nemzeti Törzsgyűjtemény (NNT) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által létrehozott és fenntartott, államilag felügyelt mikrobiológiai törzsgyűjtemény.
A gyűjtemény feladata a mikroorganizmus-törzsek szakszerű izolálása, azonosítása, dokumentálása és hosszú távú megőrzése annak érdekében, hogy megbízható referenciaanyagként szolgáljanak az élelmiszerlánc biztonságát érintő vizsgálatokhoz, kutatásokhoz, módszer validáláshoz.
Az NNT biztosítja:
•    a törzsek eredetének, azonosításának és minőségének hiteles nyilvántartását;
•    a nemzeti és nemzetközi szakmai előírásoknak megfelelő megőrzési és vizsgálati eljárások alkalmazását;
•    a referenciafunkció ellátását az élelmiszerlánc mikrobiológiai biztonsága területén.
A gyűjtemény működésével támogatja a hazai és nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabványok, laboratóriumi módszerek és tudományos kutatások megbízhatóságát és összehasonlíthatóságát.
A törzsgyűjtemény elérhetősége:
e-mail: mikrobiologiai_nrl@nebih.gov.hu
Telefon: +36 1 4563010
Kontakt személy: dr. Hubert Ágnes (Mobil: +36 30 578 9667)

Culture Collection

The Nebih National Culture Collection, (NNCC) is a state-supervised microbial culture collection established and maintained by the the National Food Chain Safety Office (Nebih).
The primary purpose of the collection is the professional isolation, documentation,  identification, long-term preservation, and documentation of microbial strains to ensure their availability as reliable reference materials for food chain safety–related analyses, research activities, method validations.
The NNCC ensures:
•    the authentic documentation of strain origin, identification, and quality;
•    the application of preservation and testing procedures in accordance with national and international professional standards;
•    the provision of reference functions in the field of food chain microbiological safety.
Through its operation, the collection supports the reliability, standardization, and comparability of national and international food safety standards, laboratory methods, and scientific developments.
 
Contact:
E-mail: mikrobiologiai_nrl@nebih.gov.hu
Phone: +36 1 4563010
Contact person : Ágnes Hubert PhD ( cell phone:  +36 30 578 9667)

Nébih Nemzeti Törzsgyűjteménymény katalógus/ Nebih National Culture Collection Catalogue

Törzs gyűjteményi azonosítója /Strain Number
Törzs belső azonosítója/ Strain Identifier
Genus és faj/ Scientific Name
Szerovariáns/típus / Serovariant/type
Izolálás dátuma/ Isolation Date
Forrás / Source/Origin
Minta típusa/ Sample type
Tárolás módja/ Preservation Method
Veszélyességi kategória/ Hazard Group
Megjegyzés/ Remark
WGS azonosító / Sequence/Fasta file name
ÁR (HUF)*/ Price (EUR)*
Törzs gyűjteményi azonosítója /Strain Number Törzs belső azonosítója/ Strain Identifier Genus és faj/ Scientific Name Szerovariáns/típus / Serovariant/type Izolálás dátuma/ Isolation Date Forrás / Source/Origin Minta típusa/ Sample type Tárolás módja/ Preservation Method Veszélyességi kategória/ Hazard Group Megjegyzés/ Remark WGS azonosító / Sequence/Fasta file name ÁR (HUF)*/ Price (EUR)*
NNCC_001 M2022-ETBI-000071/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Abony 2022.01.05. élelmiszer/ food Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN003.fa 24000
NNCC_002 M2022-ETBI-001274/002 Salmonella enterica subsp. enterica S. Agona 2022.02.03. felülethigiénia/ surface hygiene Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN005.fa 24000
NNCC_003 M2022-ETBI-000379/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Anatum 2022.01.11. élelmiszer/ food Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN007.fa 24000
NNCC_004 M2022-ETBI-009231/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Banana 2022.07.06. élelmiszer/ food Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN009.fa 24000
NNCC_005 M2022-ELBC-006929/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Bovismorbificans 2022.07.15. sertés/ pig élelmiszer/ food Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN010.fa 24000
NNCC_006 M2022-ELBC-005793/003 Salmonella enterica subsp. enterica S. Braenderup 2022.06.17. szarvasmarha/ cattle élelmiszer/ food Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN011.fa 24000
NNCC_007 M2021-ETBI-019409/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Bredeney 2021.12.22. sertés/ pig élelmiszer/ food Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN012.fa 24000
NNCC_008 M2022-ETBI-001274/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Cerro 2022.02.03. felülethigiénia/ surface hygiene Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN014.fa 24000
NNCC_009 M2022-ETBI-000908/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Choleraesuis var. Kunzendorf 2022.01.27. sertés/ pig állat/ animal Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN016.fa 24000
NNCC_010 M2022-ETBI-001512/001 Salmonella enterica subsp. enterica S. Coeln 2022.02.09. házityúk/ chicken élelmiszer/ food Fagyasztott/ Frozen (-80°C) 2 WSN018.fa 24000

*Az ÁFA-t és a szállítási költséget nem tartalmazza/ Not including the cost of transport.