null Vigyázzunk kedvenceinkre tűzijáték idején

Vigyázzunk kedvenceinkre tűzijáték idején

Vigyázzunk kedvenceinkre tűzijáték idején
2016. augusztus 19., péntek

Az augusztus 20-ai és december 31-ei ünnepi tűzijátékok fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, és az óvatlan gazdák kedvencei könnyen elszökhetnek félelmükben. Jelentősen megemelkedik ilyenkor az elveszett kutyájukat kereső gazdák száma. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt és mit tegyünk, ha már megtörtént?

Megelőzés

  • Fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre, biztosítsunk számukra biztonságérzetet adó körülményeket!
  • A félelmet keltő hatásokat (tűzijáték, vihar stb.) kimondottan rosszul viselő állatok esetében konzultáljunk állatorvossal, aki – szükség esetén – akár nyugtató hatású állatorvosi készítményt is felírhat. Ezek adagolásánál mindig kövessük a doktor javaslatait!
  • 2013. január 1-je óta kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Ez azonban önmagában nem elegendő, az adatbázisnak is tartalmaznia kell a kutyák adatait, hogy az elkóborolt kedvenc könnyebben visszakerülhessen gazdájához.
    Ellenőrizzük az ebregiszterben, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja sikeresen megtörtént. (Amennyiben a link nem nyílik meg másolja be az alábbit a böngészőjébe: https://ebreg.nebih.gov.hu/EbregChipszam/enterprise?action=showPage&page=/jsp/chipszamok.jsp)
    A chipszámot beírva a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Ha a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja nem történt meg. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a chipbeültetést végző állatorvossal és kérjük annak mielőbbi regisztrációját!

Ha már megtörtént a baj és kedvencünk elszökött

  • Az elkóborolt kedvencek keresésekor – a közösségi felületek, fórumok nyújtotta lehetőségek felhasználásán túl – kérjük meg állatorvosunkat, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az ELTŰNT bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. Ehhez az állatorvosnál szükség lesz az eb oltási könyvére vagy útlevelére, melyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai.
  • Keressük fel a környéken működő gyepmesteri telepeket, közterületen ugyanis a kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik.
  • Figyeljük az online kutyakereső alkalmazásokat, pl. w-ebkereső.

Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >