null Vigyázzunk kedvenceinkre tűzijáték idején

Vigyázzunk kedvenceinkre tűzijáték idején

Vigyázzunk kedvenceinkre tűzijáték idején
2016. augusztus 19, péntek

Az augusztus 20-ai és december 31-ei ünnepi tűzijátékok fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, és az óvatlan gazdák kedvencei könnyen elszökhetnek félelmükben. Jelentősen megemelkedik ilyenkor az elveszett kutyájukat kereső gazdák száma. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt és mit tegyünk, ha már megtörtént?

Megelőzés

 • Fokozottan ügyeljünk kedvenceinkre, biztosítsunk számukra biztonságérzetet adó körülményeket!
 • A félelmet keltő hatásokat (tűzijáték, vihar stb.) kimondottan rosszul viselő állatok esetében konzultáljunk állatorvossal, aki – szükség esetén – akár nyugtató hatású állatorvosi készítményt is felírhat. Ezek adagolásánál mindig kövessük a doktor javaslatait!
 • 2013. január 1-je óta kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Ez azonban önmagában nem elegendő, az adatbázisnak is tartalmaznia kell a kutyák adatait, hogy az elkóborolt kedvenc könnyebben visszakerülhessen gazdájához.
  Ellenőrizzük az ebregiszterben, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja sikeresen megtörtént. (Amennyiben a link nem nyílik meg másolja be az alábbit a böngészőjébe: https://ebreg.nebih.gov.hu/EbregChipszam/enterprise?action=showPage&page=/jsp/chipszamok.jsp)
  A chipszámot beírva a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Ha a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja nem történt meg. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a chipbeültetést végző állatorvossal és kérjük annak mielőbbi regisztrációját!

Ha már megtörtént a baj és kedvencünk elszökött

 • Az elkóborolt kedvencek keresésekor – a közösségi felületek, fórumok nyújtotta lehetőségek felhasználásán túl – kérjük meg állatorvosunkat, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az ELTŰNT bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. Ehhez az állatorvosnál szükség lesz az eb oltási könyvére vagy útlevelére, melyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai.
 • Keressük fel a környéken működő gyepmesteri telepeket, közterületen ugyanis a kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik.
 • Figyeljük az online kutyakereső alkalmazásokat, pl. w-ebkereső.

Friss hírek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 16, szombat

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Tovább >

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >