null Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

Vetőburgonya-vásárláskor kizárólag fémzárolt vetőgumók közül érdemes választani

2024. április 16, kedd

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el. A Nébih összefoglalta, mire érdemes vásárláskor ügyelni, valamint a hatósági címke bemutatásával is segítséget kíván nyújtani a burgonyát ültetők számára a magas minőségű, egészséges termés elérése érdekében.

Fontos tudni, hogy Magyarországon vetőgumó kizárólag fémzároltan kerülhet forgalomba. Ezen tételek minőségét az a teljes hatósági minősítési folyamat biztosítja, amin a fémzárolt vetőgumóknak kötelező végigmenniük. Ennek jelzésére szolgál a zárt csomagoláson elhelyezett hatósági címke, amely utal az adott tétel szaporítási fokára és osztályára:

  • fehér színű, lila csíkkal áthúzott (szuperelit)
  • (fehér színű (elit - „S”, „SE”, „E” uniós osztály)
  • kék színű (I.fok, „A” vagy „B” uniós osztály)
  • nemzeti színű csíkkal ellátott, fehér színű hatósági címke is lehet a vetőburgonya csomagolásán.

A hatósági címke a fémzárolt tétel azonosító adatait és hiteles zárását bizonyító okmány, amely egyedi azonosító jelként a tétel minden göngyölegegységén rajta van, tartalmazva az egyes címkéket megkülönböztető hatósági sorszámot. A címkén kötelezően feltüntetendő adatokat rendelet* szabályozza. Fontos, hogy a hatósági címke ‒ a növény-egészségügyi jogszabályokkal összhangban ‒ a burgonya esetében egyúttal növényútlevélként is szolgál.

Érdemes tudni, hogy a piaci vagy internetes értékesítésnél az alábbi megtévesztő hívószavakat használva biztosan nem fémzárolt vetőgumót kínálnak a fogyasztók részére: 

  • apróméretű
  • tavalyi címkés
  • vetőméretű
  • tarló
  • rakó krumpli
  • UT-1,2 (után termesztett)

A Nébih a vármegyei kormányhivatalok munkatársainak bevonásával folyamatosan ellenőrzéseket végez az illegális vetőburgonya- és szaporítóanyag-kereskedelem felszámolása érdekében. A piaci ellenőrzések során legjellemzőbb problémaként a fajta és a származás igazolásának hiányát tapasztalták a szakemberek.  Nem minősített, kis méretű burgonyát kínáltak ládákból ültetési célra, ezeken a tételeken azonban nem végzett növény-egészségügyi vizsgálatot a hatóság. Ültetésükkel a kertek termőrétege könnyebben megfertőződhet kórokozókkal, így nemkívánatos vírust, baktériumot vagy gombát szaporíthatnak fel a termelni vágyók. A vásárokon kirakott, saját termésből megmaradt burgonya kizárólag étkezési burgonya lehet, azokat vetőburgonyaként árusítani tilos. 

A hivatal kéri, hogy amennyiben valaki szabálytalanságot észlel, jelezze azt a Nébih ZöldSzámán 06-80/263 244 vagy a zoldszam@nebih.gov.hu email címen. 

Kapcsolódó jogszabályok:
* 48/2004. (IV. 21.) „A szántóföldi növényfajok vetőmagvai előállításáról és forgalomba hozataláról” FVM rendelet
2003. évi LII. törvény a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporító anyagok előállításáról és forgalomba hozataláról

Friss hírek

2024. július 18, csütörtök

Stabilan végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma

A megszokott hatékonysággal és határidőkkel végzi a borászati vizsgálatokat a Nébih laboratóriuma. A hivatal az ágazat még eredményesebb kiszolgálása érdekében a kapacitás növelését lehetővé tevő új nagyműszert szerez be, valamint vizsgálja a külső laboratóriumok bevonásának lehetőségét is.

Tovább >

2024. július 18, csütörtök

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Tovább >