null Véget ért a CCMAS webináriuma

Véget ért a CCMAS webináriuma

2022. június 13, hétfő

A FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS) 2022. május 25-27. között tartotta második webináriumát, amely ezúttal is a világ minden tájáról számtalan érdeklődő szakembert vonzott. A sikeres virtuális egyeztetésnek köszönhetően a jövő évi budapesti találkozón újabb munkacsomagokat zárhatnak le a bizottság tagjai.

A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó szakbizottság éves találkozóinak 1972 óta Magyarország ad otthont. A 2020-as kényszerszünet után tavaly virtuális keretek között rendezték meg a szakmai ülést. Hazánk házigazdaként azonban nem szerette volna, ha 2022 „CCMAS-esemény” nélkül múlik el. A Codex titkársággal egyetértésben egy háromnapos webináriumon biztosította, hogy a tagok és az érdeklődők megismerhessék az elektronikus munkacsoportok tavalyi eredményeit. 

A CCMAS tagjai örömmel fogadták a lehetőséget, hiszen 2020 novemberében a Szakbizottság a szervezeten belül elsőként rendezett webináriumot, amely akkor is nagy sikerrel zárult, akárcsak az idei webmeeting, amely mindhárom napján 150-180 érdeklődőt vonzott a világ minden tájáról.
A rendezvény első és harmadik napján az elektronikus munkacsoportok vezetői és az útmutatások kidolgozásáért felelős szakemberek mutatták be a legutóbbi ülés óta elért eredményeket. A résztvevők előadásokat hallhattak a mintavételi szabályokról szóló útmutató felülvizsgálatáról és a mintavételi bizonytalansággal való kapcsolatáról, a vizsgálati módszerekről szóló szabványgyűjtemény átalakításáról, továbbá a zsírok-olajok, a gabona-, valamint a feldolgozott zöldség- és gyümölcstermékek területén az új mérési módszerek bevezetéséről és a módszergyűjtemény áttekintéséről. A bemutatókat rövid szakmai viták és kérdések követték, amelyek mentén a témacsoportok vezetői folytatják a megkezdett munkát, és ennek megfelelően nyújtják be munkadokumentumaikat a következő ülésszakaszra. 

A webinárium második napja különlegesnek számított, ugyanis a 11 legfontosabb szabványosító szervezet (SDO), úgymint az ISO vagy az AOAC képviselői tartottak beszámolót a szervezetükben jelenleg folyó legjelentősebb munkákról. Ezen a szakbizottság működését kísérő találkozón rendszerint csak a szervezetek delegáltjai vesznek részt, ezúttal a szervezők minden érdeklődő számára elérhetővé tették a programot, így az SDO-kban zajló munkafolyamatokkal a szervezeteken kívüli szakemberek is megismerkedhettek.

A rendezvény harmadik napján, a lassan már hagyománnyá váló meghívásnak tett eleget  dr. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója, aki mint a CCMAS elnöke a gyors tesztek Codex előírások szerinti megítéléséről tartott virtuális előadást az indiai 2nd Virtual Overseas Study Mission on Food Safety & Quality rendezvényen, amelyet a CII-FACE (Confederation of Indian Industry's Food and Agriculture Centre of Excellence) szervezett. Az előadást az ÉLI Toxikológiai Nemzeti Referencia Laboratórium mérnökének, Gaál Gabriellának a bemutatója követte, amelyben a hazai gyakorlatból egy modern, több paraméter párhuzamos mérésére alkalmas, ELISA alapú technológia használatát ismertette.

A várakozások alapján 2023-ban, a Codex Alimentarius megalapításának 60. évfordulóján ismét lehetőség nyílik a személyes találkozásra, így a Szakbizottság 42. ülésére 2023. június 12-16. között kerül sor Budapesten.


Friss hírek

2024. április 19, péntek

Változnak az állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok költségei

A Nébih ezúton tájékoztatja az ügyfeleit, hogy 2024. május 1-től az utánvétes fizetési módhoz kapcsolódó költségekben változás várható.

Tovább >

2024. április 19, péntek

Májusban fontos határidő érkezik a szőlő-szaporítóanyagot termesztők és forgalmazók számára

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

Tovább >