null Útmutató állatkozmetika létesítéséhez és működtetéséhez

Útmutató állatkozmetika létesítéséhez és működtetéséhez

2025. április 16, szerda

Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM rendelet 191. § paragrafusa alapján állatkozmetika létesítése és működtetése esetén az alábbi előírásokat szükséges alkalmazni.

Az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM rendelet 191. § paragrafusa alapján állatkozmetika létesítése és működtetése esetén az alábbi előírásokat szükséges alkalmazni:

  • A mosó- és nyíróhelyiségek padozatát könnyen tisztítható és fertőtleníthető, résmentes, vizet át nem eresztő, csúszásgátló anyaggal kell burkolni, bűzelzáróval rendelkező csatornaszemmel és szennyvízelvezető csatornával kell ellátni. A nyílászáró szerkezeteknek könnyen tisztán tarthatónak, fertőtleníthetőnek kell lenniük és azokat rovarhálóval kell ellátni. A falakat legalább két méter magasságig világos, vizet át nem eresztő, könnyen tisztítható és fertőtleníthető, síkfelületű anyaggal kell burkolni, vagy ugyanilyen tulajdonságú anyaggal kell bevonni. A burkolatlan és festetlen falfelületeket, valamint a mennyezetet meszelni kell. A lemosható falak és a padozat közös élét és sarkát lekerekítetten kell kiképezni.
  • A várakozó- és egyéb helyiségekben a padozatot könnyen tisztítható és fertőtleníthető, résmentes, vizet át nem eresztő, csúszásgátló anyaggal kell burkolni. Az oldalfalakat két méter magasságig jól tisztítható, fertőtleníthető anyaggal kell bevonni.
  • Az asztalokat korróziómentes anyagból készült, résmentesen illesztett, könnyen mosható és jól fertőtleníthető lappal kell borítani.
  • A helyiségeket naponta ki kell takarítani, és a padozatot fertőtlenítőszeres vízzel fel kell mosni. A munka során használt eszközöket minden állat kezelése után meg kell tisztítani, és hatékony fertőtlenítő anyaggal fertőtleníteni kell.
  • Az állatforgalomról - a tulajdonos nevét és lakcímét, az állat faját, fajtáját, nemét, korát, színét és esetleges ismertető jegyeit tartalmazó- nyilvántartást kell vezetni.
  • Az állatkozmetika működését állatjárványügyi és -higiéniai szempontból a hatósági állatorvos ellenőrzi.

Hatóságunk részéről a tevékenység végzéséhez engedély nem szükséges, azonban a 2021. április 1- jén hatályba lépett, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről szóló 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) értelmében az állatkozmetika működtetése a FELIR azonosító köteles tevékenységek körébe tartozik (Korm. rendelelet 1. mellékletének 23. pontja: „állatkozmetika működtetése”). A
Korm. rendelet 1.§ (3) bekezdése szerint a FELIR azonosító köteles tevékenységet végző természetes és jogi személynek a tevékenység végzéséhez FELIR azonosítóval kell rendelkeznie. Ennek értelmében tehát az állatkozmetika működtetéséhez FELIR azonosító igénylése szükséges. FELIR-azonosítót elektronikusan a Nébih Ügyfélprofiljában, vagy személyesen a területileg illetékes járási hivatalnál lehet igényelni.
A FELIR-ben történő nyilvántartásba vétellel és a FELIR azonosító kiadásával kapcsolatos hatósági eljárás részletes menete a Korm. rendelet 2-3. §-ban található.
A Korm. rendelet teljes szövege az alábbi linken érhető el: https://njt.hu/jogszabaly/2020-578-20-22.


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >