null Több mint kétszáz tonna, nyilvántartásban nem szereplő cukrot foglaltak le az élelmiszerbiztonsági hatóságok

Több mint kétszáz tonna, nyilvántartásban nem szereplő cukrot foglaltak le az élelmiszerbiztonsági hatóságok

2012. november 20, kedd

Három településen is (Nagykáta, Akasztó, Ács) nyilvántartásban nem szereplő cukorszállítmányokat foglaltak le a hatóságok az elmúlt héten. A cukor kereskedelemben tapasztalható visszaélések a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) között kialakított szoros együttműködés során kerültek a hatóságok látómezőjébe.

2012. november 13.-án Nagykátán a NAV bejelentését követően került sor ellenőrzésre, melyben a NÉBIH kiemelt ellenőrzéssel foglalkozó csoportja és a Pest Megyei Kormányhivatal (KH) munkatársai vettek részt közösen. A cukor forgalmazója – egy sárospataki székhelyű cég – bérmunkában végeztette a külföldről beszerzett, nagykiszerelésű kristálycukor 1 kg-os kiszerelésbe történő csomagolását. A cukor részben francia (24 150 kg, azaz egy kamionnyi), részben lengyel származású (375 kg korábbi csomagolásból származó) volt.

A sárospataki vállalat által megbízott három csomagoló közül kettő, egy akasztói és egy nagykátai cukorcsomagoló vállalkozás illegálisan működött. A bejelentés nélküli tevékenységgel előállított termékek forgalomból való kivonását, a fogyasztókhoz eljutott cukor visszavonását a Pest Megyei KH illetékes igazgatósága azonnali hatállyal elrendelte.

2012. november 16-án Ácson újabb nyilvántartásba vétel nélküli cukorcsomagoló üzemet találtak. A vállalkozás telephelyén 226 tonna – francia, lengyel, litván származású – cukor volt részben már becsomagolt állapotban. A tények feltárása jelenleg folyamatban van, az üzem működését a Komárom Megyei KH illetékes kerületi hivatala azonnali hatállyal felfüggesztette, és az ott található cukrot zárolta.

 

Letölthető anyagok

képek

videók

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >