null Tájékoztató a rókák orális immunizálásáról

Tájékoztató a rókák orális immunizálásáról

2012. szeptember 25, kedd

Magyarország a veszettség elleni harcot mindig kiemelten kezelte, hiszen nálunk már 1928-ban a kór bejelentési kötelezettség alá tartozott. Mivel ebben az időszakban vezették be a kutyák kötelező nyilvántartását és veszettség elleni, évenkénti, megelőző célzatú kötelező immunizálását is, így az ország a harmincas évek végére urbánus veszettségtől, azaz a háziállatoktól, főként az ebektől származtatható fertőzésektől a világon elsők között mentessé vált.

A II. világháború alatt, illetve az azt követő időszakban az urbánus veszettség újra felütötte a fejét, csak az ötvenes évek elejére sikerült visszaállítani a korábbi hoz hasonlóan jó állapotot. 1939-tól Európa északi részéből az addig hazánkban nem ismert járvány, az úgynevezett erdei, vagy más néven szilvatikus veszettség jelent meg és indult hódító útjára, mely 1950-es években érte el hazánk területét, amelynek terjesztésében élenjártak a rókák és a nyestkutyák. A betegség 1966-ig csak szórványosan fordult elő, ám ezt követően a Dunántúlon robbanásszerűen jelentkezett, így 1971-től már az egész ország fertőzötté vált.


Magyarországon a szilvatikus veszettség elleni küzdelem 1992. őszén kezdődött, mivel ekkor állami költségvetésből megkezdődhetett ötezer négyzetkilométernyi területen a nyugati határhoz közel a rókák szájon át történő, veszettség elleni vakcinázása, csalétekbe rejtett oltóanyaggal. Ausztriában ekkor már komoly eredményekkel folyt a területek mentesítése, de hazánkban is egyre nagyobb területeket vontak be a védekezési programba.

2001-től a Duna-Tisza-közén folytatódott a munka, miközben a Dunántúlon csak úgynevezett vészvakcinázást alkalmaztak, azaz ha egy-egy esetet észleltek, a a veszettségben beteg róka kilövési helyének környékének harminc-ötven kilométeres körzetét szórták meg vakcinával.

2007-től viszont véget ért a Phare-támogatás, ezt követően csak úgynevezett társfinanszírozásban van mód a veszettség elleni védekezésre, amelynek lényeges eleme a repülőgépes kiszórás, illetve a szakszemélyzet általi kézzel történő vakcina-kihelyezés.
 
Miért pont ott vakcinázunk?

Az alábbi térkép a 2010-2012-ben előfordult veszettség eseteket tartalmazza, piros körrel a házi állatokban, zöld háromszöggel a vadon élő (beleértve a denevért is) állatokban előfordult eseteket jeleztük. (A térkép forrása: Rabies Bulletin)


 

Jelenleg a következő sötét színnel jelőlt területek tartoznak az immunizált részekhez

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján végzendő, a , a rókák 2012. évi őszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampányának első napja: 2012. október 1.,befejezésének határideje: 2012. október 14. lesz, következő megyei bontásban:

Megye

Vakcinázás ideje

Borsod

Okt. 1-4.

Békés

Okt. 1-6.

Csongrád

Okt. 1-6.

Baranya

Okt. 3-6.

Bács-Kiskun

Okt. 3-6.

Tolna

Okt. 3-6.

Hajdú-Bihar

Okt. 3-8.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Okt. 4-9.

Somogy

Okt. 6-11.

Vas

Okt. 6-11.

Zala

Okt. 6-11.

Összesen

Okt. 1-11.


 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendeletben (8. § (5) bekezdés) foglaltaknak megfelelően a szükséges hatósági intézkedéseket (ebzárlat, legeltetési tilalom) ahol szükséges, a hatósági (kerületi) főállatorvosok elrendelték.

A korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos kellemetlenségért szíves elnézésüket és türelmüket kérjük.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >