null Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból
2016. december 10., szombat

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint könnyen rozsdásodó fémből készült paradicsom passzírozó került kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (NÉBIH) az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a szlovák bejelentésről.

A termék tételazonosítója: 1250.
Gyártó: Mofer Kft.
Forgalmazó: KAPIGA Kft. 
 
A kifogásolt konyhai eszköz savas élelmiszerrel (pl. paradicsom) érintkezve rövid idővel a használata után erősen korrodálódik, jól látható vöröses-barnás elváltozást okozva az eszköz felületén. Az oxidációs folyamatok következtében nem kívánt anyagok (pl. rozsda) kerülhetnek a készülő élelmiszerbe.

 

A hatóság a termék magyarországi előállítójánál vizsgálatot indított a gyártástechnológia hibájának feltárása érdekében.
 
 A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy használat előtt mindig győződjenek meg az étel készítéséhez, tárolásához használandó konyhai eszközeik épségéről. Élelmiszer előállításához rozsdamentes anyagokból készített eszközöket részesítsék előnyben, melyek ellenállnak az élelmiszer-alapanyagokban előforduló természetes savak maró hatásának. ​


Friss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >