null Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés

Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés

2022. május 17, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – mint országos halgazdálkodási hatóság és mint az Állami Halőri Szolgálat szakmai irányítója – szervezésében 2022. május 12-én rendezte meg az első halőrzési kerekasztal-beszélgetést. A rendezvény legfőbb célja volt, hogy a szakemberek megkeressék azokat az együttműködési pontokat, amelyek a halak és élőhelyük védelme érdekében megerősítik a hazai halőrzést, annak társadalmi elfogadottságát, támogatottságát.

A témában érdekelt állami és civil szervezetekkel folytatott gondolatébresztő beszélgetés annak érdekében élesztette újra a korábbi évek gyakorlatát, hogy elősegítse a magyarországi hatósági halőrzési feladatok összehangolását. 

A kerekasztal-beszélgetés kiemelt témái a következők voltak: 
•    A hazai halőrzés feladatai
•    Halszállítmányok nyomonkövethetősége és ellenőrzésének problémái 
•    Haltelepítésre szánt állomány minőségi és mennyiségi ellenőrzése, valamint az ebből adódó problémák
•    Illegális halkereskedelem visszaszorítása (természetes vizekből származó nagy értéket képviselő hal egyedek feketekereskedelme)
•    Orvhalászat visszaszorítása 
•    Kíméleti területek kijelölése, ellenőrzése és nyilvántartása
•    Őshonos halak védelme, invazív halfajok visszaszorítása
•    Halastó – Horgásztó nyilvántartásának problémái
•    Halőrzés feladata a halvédelemi problémák kezelésére

A konstruktív beszélgetés során a résztvevők között megegyezés született arról, hogy a jövőben hatékonyabb fellépést kíván a halszállítmányok nyomonkövethetőségének ellenőrzése, a telepítésre szánt halak mennyiségi és minőségi ellenőrzése, a telepítések bejelentésének ösztönzése, a horgászati céllal üzemeltetett, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek nyilvántartásba vétele, valamint a halak és élőhelyük védelmét szolgáló intézkedések. 

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben féléves rendszerességgel megismétlik az eseményt, további, a halőrzésben közvetlenül érintett állami és civil szervezetek társaságában.

A rendezvényen az alábbi szervezetek képviselték magukat:
Magyar Országos Horgász Szövetség: dr. Dérer István (Főigazgató), Pálinkás Imre (Kirendeltség-vezető)
Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály: Csörgits Gábor (Főosztályvezető), Poór Csaba (Szakreferens)
Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály: Herczeg Zoltán (Természetvédelmi Őrszolgálat)
Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztály: dr. Nagy Gergő (Őshonos halak védelme)
Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága: dr. Demeter Tamás (Bűnügyi főigazgató), dr. Kovács Péter (Szakértő)
Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság: Kurdics Zoltán (Bűnügyi osztályvezető), Fodor Lajos (Nyomozó)


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. szeptember 18, hétfő

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

Tovább >