A hazai piacon kapható fehérjeporok nehézfém-tartalmának vizsgálati eredményei
Magyar kutatók a nálunk is elérhető fehérjeporok nehézfém-tartalmát vizsgálták, az eredmények „megnyugtató pillanatképet” mutatnak.
A közkedvelt fehérjeporok szennyezettségét már több amerikai kutatásban is vizsgálták, a Consumer Reports tanulmánya például nemrégiben a magas ólomtartalomra hívta fel a figyelmet. Magyar szakemberek most 22 hazai forgalomban kapható, népszerű online kereskedőktől vásárolt, vegán- és tejsavó alapú terméket mintáztak. Ezek a fehérjeporok az EU-ból, az Egyesült Államokból és Kanadából származtak.
A Journal of Nutritional Science folyóiratban publikált eredmények szerint a fehérjeporok nehézfém-tartalma alacsonynak bizonyult, ólom tekintetében a kimutatási határ alatt volt. Ez összhangban van a Nébih Szupermenta tesztjeinek eredményeivel, amelyeknél az ólomtartalom mind a növényi alapú (10 magyar, 7 külföldi termék), mind a tejsavó alapú fehérjeporok (9 magyar, 12 külföldi termék) esetében a kimutatási határ alatt volt. A cikk szerzői a korábbi tanulmányok változatos eredményei miatt azonban célszerűnek tartják a nehézfém-vizsgálatokat is bevonni e termékek rutinszerű és kötelező minőségellenőrzésébe a fogyasztók teljeskörű biztonságának érdekében.