null Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben
2022. május 23, hétfő

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Valamennyi, az alábbi mezőgazdaságból – beleértve az akvakultúrát és a méhészetet is – származó termékeket és az ezen termékekből származó termékeket előállító, elkészítő, jelölő, forgalomba hozó, harmadik országból az Unióba importáló vagy az Unióból exportáló gazdasági szereplő bármilyen termékének ökológiaiként vagy ökológiaira való átállásban lévőként való forgalomba hozatala előtt köteles ökológiai gazdálkodás vonatkozásában elismert tanúsító szervezethez bejelentkezni, és tevékenységét tanúsító szervezet ellenőrzése alatt végezni:

  • élő és feldolgozatlan mezőgazdasági termékek – állatok, növények és vetőmagok, gombák;
  • feldolgozott élelmiszerek;
  • takarmány;
  • az (EU) 2018/848 rendelet I. mellékletben szereplő a mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó egyéb termékek: matétea, csemegekukorica, szőlőlevél, pálmafacsúcsrügy, komlóhajtás, továbbá növények hasonló, étkezésre alkalmas részei és az azokból előállított termékek, élelmiszerben vagy takarmányban történő felhasználásra szánt tengeri só és egyéb sók, legombolyítható selyemgubó, természetes mézgák és gyanták, méhviasz, illóolajok, természetes parafából készült dugók, nem agglomerált, és kötőanyag nélkül, kártolatlan és fésületlen pamut, kártolatlan és fésületlen gyapjú, nyers bőr és kezeletlen irha, hagyományos növényalapú növényi készítmények.


A vadon élő állatok vadászatából vagy halászatából származó termékek nem tekinthetők ökológiai terméknek!
Akik mentesülnek
Azon gazdasági szereplők, akik/amelyek közvetlenül a végső fogyasztó vagy végfelhasználó részére értékesítenek előrecsomagolt ökológiai termékeket, mentesülnek a bejelentkezési kötelezettség alól és ökológiai tanúsítvánnyal sem kell rendelkezniük, feltéve, hogy ezeket a termékeket kizárólag az értékesítés helyével összefüggő módon:

  • állítják elő (saját termék előállítása esetén),
  • készítik el,
  • vagy tárolják, 

vagy

  • ezeket a termékeket nem harmadik országból hozzák be,
  • fenti tevékenységeket nem adják ki harmadik félnek alvállalkozásba.

Tanúsítvány kereső
A Magyarországon tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedő ökológiai gazdálkodók tanúsítására vonatkozó információk a tanúsító szervezetek honlapján keresztül elérhetőek. A kereső segítségével ellenőrizhető például, hogy az ökológiai jelöléssel ellátott termék előállítója valóban jogosult volt-e a terméket „bio/öko/ökológiai” jelöléssel forgalomba hozni.

 
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsítványkeresője:
https://hu-oko-01.hu/ACM/faces/form/portal/login/home_portallogin.xhtml
A Bio Garancia Kft. tanúsítványkeresője:
https://www.bio-garancia.hu/hu/easy-cert-tanusitvany-kereso

Amennyiben az Ön által keresett gazdálkodó érvényes tanúsítványát a tanúsítvány keresőkben nem találta meg és tudomása van róla, hogy a gazdálkodó ökológiai minősítéssel terméket hozott forgalomba, azt kérjük, szíveskedjék jelezni a Nébih Zöld számán (06-80/263-244), vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >