null Októberben sem pihentek a NÉBIH halőrei

Októberben sem pihentek a NÉBIH halőrei

Októberben sem pihentek a NÉBIH halőrei
2016. november 16., szerda

Folyamatosan ellenőrzik Magyarország vizeit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) ellenőrei. A halőrök október utolsó két hetében is több helyen vettek fel jegyzőkönyvet a „tilosban” horgászókkal szemben, hét orvhalászt értek tetten, huszonnégy varsát, egy elektromos halászgépet, több méreten aluli és védett halat koboztak el és engedtek vissza a vízbe.

Az októberi ellenőrzések során Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Villogó főcsatornán két engedély nélküli horgásszal szemben intézkedtek az ÁHSZ ellenőrei. Ugyanitt egy másik horgásznál három méreten aluli halat találtak a szakemberek. Szintén akadtak rapsicok a Hamvas csatornán, ahol három orvhorgászt értek tetten a halőrök.

A Villogó főcsatornán tartott ellenőrzést felderítő munka előzte meg, melynek eredményeként egy megállított autó átkutatása során először akkumulátorok, merítő fej és nyél került elő, majd az utastérben halászgépet, vizes gumicsónakot, valamint egy – pár friss pikkelyt is tartalmazó – vödröt találtak az ellenőrök. Az ÁHSZ értesítette a rendőrséget, akik mind a négy gyanúsítottat előállították. A négy személlyel szemben a NÉBIH-nél tiltott halfogási eszköz alkalmazása miatt indul eljárás. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akkor minimális 500.000 Ft-os bírságra számíthatnak, míg az állami horgászjegytől, halászjegytől és halászati engedélytől való eltiltás legrövidebb időszaka 3 év.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ÁHSZ, a vízirendőrséggel és a természetvédelmi őrszolgálattal közösen szervezett csónakos és szárazföldi akciót. Az akció során a Szamos folyón Csengertől Jándig 24 db jelöletlen varsát és 4 db fenékhorgot szedtek fel.

Mezőberénynél 3 személyt figyeltek meg az ÁHSZ járőrei a nagyzugi csatornán, így sikerült tetten érni őket orvhalászat közben. A halőrök értesítették a rendőrséget, akik mind a három elkövetőt előállították.

Koppánymonostor térségében a holt Dunán egy horgász szákjában 3 méret alatti (37, 38, 39 cm-es) csukát találtak az ÁHSZ járőrei, melyek a fogási naplóba sem voltak regisztrálva. Ács térségében a Dunán egy horgásznál egy 1,5 kg-os 47 cm-es márnát és egy 3 kg körüli 50 cm-es leánykoncért találtak a szákban az ellenőrök. A még élő halakat rögtön vissza is engedték a vízbe a halőrök.

Balatoni ellenőrzés során egy horgásznál 25 db szivárványos öklét találtak az ÁHSZ szakemberei. A halakat visszaengedték a tóba, a horgásszal szemben a feljelentést a NÉBIH a természetvédelmi hatóság felé tette meg.


Friss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >