null Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

2022. szeptember 26, hétfő

Immár harmadik alkalommal szervezett továbbképzést a Nébih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség seibersdorfi laboratóriumával közösen. . A 26 ország részvételével szeptember 12-23 között Pécsett zajló esemény a NAÜ regionális projektje* részeként valósult meg. Célja a környezeti radioaktivitás ellenőrzésének és az eredmények értékelésének fejlesztése, valamint a helyszíni mérések lehetőségeinek bemutatása volt.

Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai a workshopon 26 országból 36 főt köszönthettek, elsősorban a közép- és kelet-európai régióból. A munkát 12 hazai és külföldi szakértő vezette. A terepi gyakorlatok a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. és Mecsekérc Zrt. telephelyén, Kővágószőlősön voltak. Az egykori uránbánya és ércfeldolgozó rekultivált területe és a jelenleg is működő bányavíz kezelő üzem, kiváló terep a különböző helyszíni mérések elvégzéséhez.


A workshopot a NAÜ részéről Ms Andra-Rada Harbottle, a Nébih részéről dr. Nagy Attila nyitotta meg. Az elméleti oktatás és a mérőműszerek bemutatása után 6 napos terepi gyakorlat következett, ahol a résztvevők kis csoportokban végezték a feladatokat. Lehetőség volt mind a terepen, mind az üzemi területen végezhető helyszíni mérések gyakorlására. Részt vehettek drónra szerelt detektorral történő területfelmérésen és gyakorolhatták a terepi mintavételt is. Kipróbálhatták a GPS-sel összekapcsolt hordozható gamma-spektrométert és dózisteljesítmény mérőt, így térképen is megtekinthették az út során mért értékek változását. A gyakorlatok végén a csoportok bemutatták méréseik eredményeit és megvitatták a tapasztalatokat.

A résztvevők és a NAÜ képviselői is elégedetten nyilatkoztak a szervezésről és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is sor kerül majd hasonló gyakorlatokra.

* Érintett NAÜ projekt: RER 7014 Regional Training Course on In-Situ Characterization of Contaminated Sites with Practical Field Applications


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. szeptember 18, hétfő

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

Tovább >