null Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih
2022. szeptember 26, hétfő

Immár harmadik alkalommal szervezett továbbképzést a Nébih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség seibersdorfi laboratóriumával közösen. . A 26 ország részvételével szeptember 12-23 között Pécsett zajló esemény a NAÜ regionális projektje* részeként valósult meg. Célja a környezeti radioaktivitás ellenőrzésének és az eredmények értékelésének fejlesztése, valamint a helyszíni mérések lehetőségeinek bemutatása volt.

Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai a workshopon 26 országból 36 főt köszönthettek, elsősorban a közép- és kelet-európai régióból. A munkát 12 hazai és külföldi szakértő vezette. A terepi gyakorlatok a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. és Mecsekérc Zrt. telephelyén, Kővágószőlősön voltak. Az egykori uránbánya és ércfeldolgozó rekultivált területe és a jelenleg is működő bányavíz kezelő üzem, kiváló terep a különböző helyszíni mérések elvégzéséhez.


A workshopot a NAÜ részéről Ms Andra-Rada Harbottle, a Nébih részéről dr. Nagy Attila nyitotta meg. Az elméleti oktatás és a mérőműszerek bemutatása után 6 napos terepi gyakorlat következett, ahol a résztvevők kis csoportokban végezték a feladatokat. Lehetőség volt mind a terepen, mind az üzemi területen végezhető helyszíni mérések gyakorlására. Részt vehettek drónra szerelt detektorral történő területfelmérésen és gyakorolhatták a terepi mintavételt is. Kipróbálhatták a GPS-sel összekapcsolt hordozható gamma-spektrométert és dózisteljesítmény mérőt, így térképen is megtekinthették az út során mért értékek változását. A gyakorlatok végén a csoportok bemutatták méréseik eredményeit és megvitatták a tapasztalatokat.

A résztvevők és a NAÜ képviselői is elégedetten nyilatkoztak a szervezésről és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is sor kerül majd hasonló gyakorlatokra.

* Érintett NAÜ projekt: RER 7014 Regional Training Course on In-Situ Characterization of Contaminated Sites with Practical Field Applications


Friss hírek

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén
2022. november 29, kedd

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme
2022. november 29, kedd

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült egy közös akcióban hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek. A halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

Tovább >