Vissza

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz

NÉBIH jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz
2017. április 10.

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön kategóriát képez a parasztsonka. Valamennyi termék minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.

Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk.

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan, úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.

2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. További változás, hogy új csoportok lesznek (parasztlapocka és szárított nyers sonka); valamint, hogy több minőségi paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom. Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd „füstölt”-nek nevezni. Helyette a „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…” jelzőt kell használni.

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőség-megőrzési idő lejáratának dátumát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást.

Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőség-megőrzési idő lejáratának dátuma, valamint a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu


Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje
2019. március 18, hétfő

Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen értékeli újra a glifozát hatóanyagot
2019. március 15, péntek

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen értékeli újra a glifozát hatóanyagot

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén
2019. március 14, csütörtök

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén

Antibiotikumot vény nélkül kiadó állatpatika ellen indított eljárást a Nébih
2019. március 14, csütörtök

Antibiotikumot vény nélkül kiadó állatpatika ellen indított eljárást a Nébih

Jogosult erdészeti szakszemélyzeti továbbképzését szervez a Nébih
2019. március 13, szerda

Jogosult erdészeti szakszemélyzeti továbbképzését szervez a Nébih

Illegális sertéstelepet talált a Nébih
2019. március 13, szerda

Illegális sertéstelepet talált a Nébih

Épségben hazatért a Tisza-tóba a pontyóriás
2019. március 11, hétfő

Épségben hazatért a Tisza-tóba a pontyóriás

Útmutató készült a menhelyi örökbefogadás népszerűsítéséhez
2019. március 10, vasárnap

Útmutató készült a menhelyi örökbefogadás népszerűsítéséhez

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás
2019. március 8, péntek

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás

2019-ben is elindul a Maradék Nélkül Online Kvízverseny
2019. március 7, csütörtök

2019-ben is elindul a Maradék Nélkül Online Kvízverseny

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
2019. március 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tűzgyújtási tilalom az ország teljes területén
2019. március 6, szerda

Tűzgyújtási tilalom az ország teljes területén

Tájékoztató oldalt indít a Nébih a termékvisszahívásokról
2019. március 5, kedd

Tájékoztató oldalt indít a Nébih a termékvisszahívásokról

Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 versenykiírása
2019. március 2, szombat

Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 versenykiírása

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. március 1, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Újabb öt megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat
2019. március 1, péntek

Újabb öt megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat