null Műanyag evőpálcikát vontak ki a forgalomból

Műanyag evőpálcikát vontak ki a forgalomból

Műanyag evőpálcikát vontak ki a forgalomból
2016. július 22, péntek

Határérték feletti formaldehid kioldódás miatt kínai eredetű műanyag evőpálcikát vontak ki a forgalomból több európai tagállamban. A Jade Temple márkajelzéssel és HVS14050502 tételazonosító jelöléssel forgalmazott termékből – egy német kereskedő közvetítésével –Magyarországra is érkezett.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy aki rendelkezik háztartásában a kínai motívumokkal díszített műanyag evőpálcika készlettel ne használja.

A termék azonosító adatai:

  • márkajelzés: Jade Temple
  • tételazonosító: HVS14050502

A termék magyarországi forgalmazójánál az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv vizsgálatot indított az ügyben.

 

Ismertető a jogszabályi háttérről

A Bizottság az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU rendeletének II. fejezet 11. cikk (1) bekezdése és I. melléklete értelmében a formaldehid specifikus kioldódási határértéke legfeljebb 2,5 mg/dm2 lehet. Ez az érték 15 mg/kg-nak megfelel meg. A vizsgált evőpálcikából ezzel szemben 11 mg/dm2 (vagyis 65 mg/kg) mértékű formaldehid kioldódást mértek, ezért azt a rendelet 4. cikke értelmében nem lehet forgalomba hozni.

 

Tudta?

Csökkentheti az egészségre káros anyagok kioldódását, ha

  • az ételek elkészítése és tárolása során nem használ sérült műanyag eszközöket,
  • mikrohullámú sütő használata esetén az étel felmelegítéséhez a porcelán vagy üvegedényeket részesíti előnyben,
  • műanyag edényei tisztántartásához nem használ erős tisztító/súrolószereket,
  • nem tölt forró italt és élelmiszert műanyag tárolóedénybe,
  • nem tárol hosszabb ideig savas italokat műanyag palackban/pohárban,
  • kínáló konyhai eszközök vásárláskor lehetőleg (pl. nyársak, saslik pálca, evőpálcika) a természetes anyagokat válassza,
  • háztartásában a festékanyagmentes üveg, porcelán vagy kerámia eszközöket részesíti előnyben a műanyagokkal szemben.


Friss hírek

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk
2022. szeptember 29, csütörtök

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk

2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

Tovább >

Veszett rókát találtak Magyarország ukrán határ menti területén
2022. szeptember 28, szerda

Veszett rókát találtak Magyarország ukrán határ menti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. A hatóság az érintett területen gócvakcinázással egészíti ki a 2022. október 1-8. között zajló őszi vakcinázási kampányt.

Tovább >