null Mérten aluli harcsákat mentett az ÁHSZ

Mérten aluli harcsákat mentett az ÁHSZ

Mérten aluli harcsákat mentett az ÁHSZ
2016. július 28., csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) a hétvégi, Szamosnál folytatott ellenőrzés során egy orvhorgásztól 6 darab méreten aluli szürke harcsát foglalt le és engedett vissza a folyóba.

Szamostatárfalva térségébe tartottak ellenőrzést a NÉBIH halászati őrei múlt hétvégén. A vizsgálat során egy horgász nem tudta bemutatni a halfogásra jogosító papírokat. Az ellenőrök a helyszínén az orvhorgász szákjában 6 darab – halászati és horgászati méret- és mennyiségi korlátozással, valamint fajlagos tilalmi idővel is védett – méreten aluli szürke harcsát találtak.

A kifogott „bébiharcsák” 24-36 cm közötti méretéből kiderült, hogy második nyarukat élik. Tömegük összesen 1,8 kg-ot nyomott. A kétnyaras harcsák elpusztításával, így az ivaréretté válásuk megakadályozásával jelentős természeti- és halgazdálkodási kárt okozhatott volna az orvhorgász. A kisharcsák még életben voltak az intézkedéskor, így azokat az ÁHSZ visszaengedte a folyóba. Az orvhorgásszal szemben a NÉBIH közigazgatási hatósági eljárást indít.

A szürke harcsáról

A kifejlett szürke harcsa hazai vizeink legnagyobbra növő halfaja. Egyedei 30-35 éves korukra akár a 2-2,5 méteres testhosszúságot, és a 90-120 kg testtömeget is elérhetik. 


Friss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >