null Megjelent az Unió One Health jelentése: 2020-ban csökkent a jelentett zoonotikus megbetegedések és az élelmiszer-eredetű járványok száma

Megjelent az Unió One Health jelentése: 2020-ban csökkent a jelentett zoonotikus megbetegedések és az élelmiszer-eredetű járványok száma

2022. január 5, szerda

2020-ban az Európai unióban a kampilobakteriózis volt a leggyakrabban jelentett zoonózis, 120 946 esettel, 2019-ben több mint 220 000 esetet jelentettek az országok. Ezt követte a szalmonellózis, amely 52 702 embert érintett, 2019-ben 88 000 estet jelentettek. A bejelentett élelmiszer-eredetű megbetegedések száma 47%-kal csökkent. A jelentést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közösen állította össze.

A COVID-19 okozta világjárvány jelentősen csökkentette a jelentett humán zoonotikus megbetegedések és az élelmiszer eredetű járványok számát Európában, betegségektől függően 7-53% között.

A jelentett esetek számának csökkenését előidéző lehetséges tényezők a pandémia alatt bevezetett intézkedések: utazási korlátozások, a rendezvények korlátozása, éttermek bezárása, karantén, maszkhasználat, fizikai távolságtartás és kézfertőtlenítés.

A következő, leggyakrabban jelentett betegség a yersiniózis, 5 668 esettel, és a Shigatoxin-termelő E. coli fertőzések voltak, utóbbi 4 446 esettel. 1 876 listeriózis esetet jelentettek, amely főleg a 64 év felettieket érintette.

A listeriózis és a Nyugat-nílusi vírus okozta fertőzések voltak a betegségek közül a legtöbb kórházi ellátást igénylők, illetve a legtöbb halálesetet okozók. A legtöbb helyi humán Nyugat-nílusi vírusfertőzést Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban jelentették.

A jelentés az élelmiszer-eredetű járványokat is figyelemmel kíséri az Unióban. Ezek azok az esetek, amikor legalább két ember ugyanattól a szennyezett élelmiszertől betegedett meg. 2020-ban összesen 3 086 élelmiszer-eredetű járványt jelentettek az országok. A Salmonella okozta a járványok 23 %-át. A szalmonella járványok leggyakoribb forrásai a tojások, tojásalapú termékek és a sertéshús volt.

A jelentés értékeli a Mycobacterium bovis/caprae, Brucella,Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, veszettség, Q-láz és tularémia adatokat is.

Az EFSA két interaktív kommunikációs eszközt is publikált az élelmiszer-eredetű járványokról, amelyek általános információkkal szolgálnak a járványokról, azok okozóiról és a közvetítő élelmiszerekről: 
•    story map 
•    dashboard.


Friss hírek

2023. március 28, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2023. március 24, péntek

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Tovább >