null Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 versenykiírása

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok
2019. május 9, csütörtök

Május 23-ig lehet nevezni a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 megmérettetésre. A verseny témája ezúttal a nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. Újdonság, hogy a szervezők 3+1 fős csapatok nevezését várják, a csapattagok közül pedig legalább egy főnek 35 éven alulinak kell lennie.

A versenyt a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezi. A csapatoknak 3 fogásos – előételből vagy levesből, főételből és desszertből álló – felnőtt étkezőknek szánt menüt kell megtervezniük.

A menüsorok egyik kötelező eleme a friss alapanyagokból készült lecsó (zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom) lesz, míg az előírt alapanyagok között, a méz mellett, a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül kell felhasználni legalább kettőt.

De nem csak kötelezően felhasználandó, hanem tiltott alapanyagok is vannak. E körben az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer színezékek, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyagok szerepelnek.

Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 550 Ft‐ot.

A verseny nevezési határideje május 23-a. A versennyel kapcsolatos további részleteket a versenykiírás tartalmazza.

Kapcsolódó anyagok:
Közétkeztetési Szakácsverseny 2019/2020 versenykiírás (pdf)
Nevezési lap (docx)


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Holland származású fertőzött vetőburgonyát talált a hatóság Somogy megyében
2020. április 2, csütörtök

Holland származású fertőzött vetőburgonyát talált a hatóság Somogy megyében

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum károsítót mutatott ki az egyik holland származású vetőburgonya-tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az azonos fémzárszámú tételből két Somogy megyei céghez szállítottak – 47.500 kg, illetve 3.750 kg mennyiségben –, a területileg illetékes kormányhivatal mindkét esetben elrendelte a fertőzött vetőburgonya megsemmisítését. A kifogásolt tételek szerencsére nem érintkeztek más szállítmányokkal, így sikerült megakadályozni a károsító terjedését.

Tovább >