null Meghosszabbították a glifozát uniós szintű engedélyét

Meghosszabbították a glifozát uniós szintű engedélyét

2016. július 6, szerda

Az Európai Bizottság saját hatáskörben, 2017. december 31-ig meghosszabbította a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélyét. Az új határidő az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) értékelésének eredménye függvényében módosulhat. 

Döntéshozatal nélkül 2016. június 30-án lejárt volna a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélye. Mivel a glifozát toxikológiai tulajdonsága tekintetében nincs egységes szakmai álláspont és a felelős Állandó Bizottság nem tudott közös álláspontra jutni, ezért az Európai Bizottság saját hatáskörben döntött a glifozát további sorsáról. Az erről szóló végrehajtási rendelet itt olvasható.

A hatóanyag értékeléséért felelős referens tagállam kérésére a glifozát hatóanyag veszélyességi besorolásával kapcsolatos dosszié kiértékelésén és véleményezésén az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) jelenleg is dolgozik.

Az ECHA osztályozási javaslatának figyelembevételével, annak megjelenésétől számított 6 hónapon belül, de legkésőbb 2017. december 31-ig az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia a glifozát hatóanyag engedélyének 10 vagy 15 évre történő megújításáról vagy a visszavonásról.


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >