null Közlemény a bor forgalomba hozatali járulék megfizetéséről és az alkalmazandó szankciókról

Közlemény a bor forgalomba hozatali járulék megfizetéséről és az alkalmazandó szankciókról

Közlemény a bor forgalomba hozatali járulék megfizetéséről és az alkalmazandó szankciókról
2010. március 22., hétfő

Az MgSzH Központ BI nyilvántartásai szerint a bor forgalomba hozatali járulékfizetésben - egyes forgalmazók esetében - elmaradás tapasztalható. A járulékfizetés teljesítésével kapcsolatosan az alábbiakra hívjuk fel a Tisztelt borforgalmazók figyelmét.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (továbbiakban Btv.) 24/A. (3) bekezdése szerint „ A Magyar Köztársaság területén közfogyasztásra forgalomba hozott bor minden literje után a forgalomba hozónak forgalomba hozatali járulékot kell fizetnie. A járulékot a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 83. § (4) bekezdése szerinti tárgyidőszakban forgalomba hozott bor mennyisége után a 83. § (5) bekezdésében foglalt határidőig kell megfizetni. ”

A járulék megfizetési határideje a tárgyidőszakot követő augusztus 15., illetve december 15.

A Btv. 24/A. § (5) bekezdése szerint a járuléktartozás megfizetésén túl a járulék mértékével azonos, de legkevesebb 50 000 forint mulasztási bírság megfizetésére köteles az a forgalomba hozó, aki forgalomba hozatali járulékfizetési kötelezettségének határidőre nem tesz eleget.

A mulasztási bírságot a borászati hatóság szabja ki.

A Btv. 24/A. § (6) bekezdés szerint, akinek forgalomba hozatali járulék tartozása van, az újonnan forgalomba hozni kívánt borra vonatkozóan forgalomba hozatali engedélyt nem kaphat.

A forgalomba hozatali járuléktartozások részletekben történő megfizetését, vagy méltányossági eljárásban történő elengedését a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé.


Friss hírek

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon
2021. május 17., hétfő

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

Május 16-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az enyhítő intézkedés annak köszönhető, hogy az egy hónappal korábbi esetet nem követte újabb megbetegedés, illetve sikerült megállítani a madárinfluenza átterjedését az ország egyéb területeire.

Tovább >

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll
2021. május 13., csütörtök

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójának kiadásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérelem nélkül is gondoskodik. Ám szükség esetén maga az állatorvos is fel tudja gyorsítani a folyamatot: e-ügyintézéssel perceken belül megkapható a FELIR azonosító.

Tovább >