null Itt van a farsang, készül otthon a fánk, de be lehet vinni a sulibálba?

Itt van a farsang, készül otthon a fánk, de be lehet vinni a sulibálba?

2025. február 13, csütörtök

A farsang az iskolai közösségek egyik legvidámabb időszaka, amely alkalmából a legtöbb intézmény farsangi mulatságot szervez. A rendezvényeken gyakran a szülők által otthon készített süteményeket szolgálják fel, így kiemelten fontos az élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete és betartása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével a farsangi finomságok nemcsak ellenálhatatlanok lesznek, de elfogyasztásuk sem rejt kockázatot.

Bár jogszabályi előírás nem tiltja az otthon készített sütemények iskolába történő bevitelét, az intézmények saját hatáskörben szabályozhatják azt. E témakörben az élelmiszerbiztonság kiemelten fontos szempont, mivel a házi készítésű süteményeknél nem minden esetben garantálható az alapanyagok nyomon követhetősége, az elkészítés higiéniai körülményei, valamint az allergének pontos feltüntetése. Az iskolák többsége ezért az élelmiszer-vállalkozásoktól, például cukrászdákból vagy pékségekből származó süteményeket részesíti előnyben, amelyek megfelelnek az előbbi követelményeknek. 

Amennyiben az iskola engedélyezi a házi sütemények bevitelét, mindenképpen tartsuk be a következő élelmiszerbiztonsági szabályokat. Érdemes inkább alacsony élelmiszerbiztonsági kockázatú süteményeket készíteni, például pogácsát, kekszet vagy fánkot. Amennyiben romlandó süteményt szeretnénk bevinni, fordítsunk külön figyelmet a hűtőlánc biztosítására, mérjük fel, hogy az intézményben rendelkezésre áll-e elegendő hűtőszekrény. Az elkészítéskor különösen ügyeljünk a higiénikus körülmények biztosítására és használjunk megbízható forrásból származó, minőségi alapanyagokat. Kerüljük a kockázatos összetevők használatát, mint például a nyers tojás vagy a nem hőkezelt tejtermékek. A süteményekben előforduló allergének pontos feltüntetése elengedhetetlen, ehhez akár a Nébih Oktatási Program menükártyáját is használhatjuk. Emellett ne feledkezzünk el a megfelelő csomagolásról sem, hogy elkerüljük a szennyeződést a szállítás során. Ha az iskola nem engedélyezi a házi süteményeket, érdemes előre csomagolt, megfelelő jelöléssel ellátott édességeket választani, vagy közösen cukrászdai rendelést szervezni.

A farsangi rendezvények szervezésekor fontos, hogy előre egyeztessünk az iskola vezetésével a házilag készült sütemények behozatalának lehetőségeiről. Emellett célszerű megbeszélni, hogy ki mivel készül és a választékot úgy összeállítani, hogy a különböző ételérzékenységgel élő vagy speciális diétát követő gyermekek számára megfelelő sütemény is legyen.

További információk elérhetőek a Nébih Oktatás holnapján: https://nebihoktatas.hu/ 


Friss hírek

2025. március 10, hétfő

Ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán elrendelt hazai intézkedések

A ragadós száj- és körömfájás a párosujjú patás állatok súlyos gazdasági károkat okozó, rendkívül fertőző betegsége. A terjedésében a legnagyobb szerepet az élőállatok közötti közvetlen érintkezés játssza, de a betegség könnyen terjed állati termékekkel, és ragályfogó tárgyak vagy személyek útján is. A járvány mielőbbi felszámolása érdekében az országos főállatorvos szigorú intézkedéseket vezetett be. A hatóság kéri, hogy minden állattartó haladéktalanul jelentse, ha állatainál a betegség tüneteit észleli.

Tovább >

2025. március 9, vasárnap

Tájékoztatás az állatok ártalmatlanításáról ragadós száj- és körömfájás betegség esetén

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a helyi állategészségügyi hatóságok a legkisebb járványügyi kockázattal járó ártalmatlanítási megoldást alkalmazzák a ragadós száj-és körömfájás (RSzKF) betegség kezelése során. A terjedés lehetőségének minimalizálása érdekében az ártalmatlanítás elföldeléssel – és nem égetéssel – történik, az érintett telephez legközelebb eső megfelelő helyszínen.

Tovább >