null Felhívás gyártók és beszállítók részére sertés minősítő készülékek forgalmazására

Felhívás gyártók és beszállítók részére sertés minősítő készülékek forgalmazására

Felhívás gyártók és beszállítók részére sertés minősítő készülékek forgalmazására
2010. április 6., kedd

Felhívás gyártók és beszállítók részére sertés minősítő készülékek forgalmazására

Bevezetés

Magyarországon a jelenleg alkalmazott sertés minősítő műszerek elavultsága és gyártásuk megszűnése miatt szükségessé vált új műszerek elismertetése és beszerzése.

A sertés minősítést az Európai Unióban a 1249/2008/ EK rendelet, nemzeti szinten a többször módosított 15/1998.(IV.3.) FM rendelet szabályozza. A sertés féltestek előkészítése Magyarországon az EU referencia mód szerint történik.

 

Fogalmak

  • sertés vágott (fél) test: a levágott sertés kivéreztetve (a gerinc hosszanti középvonalában kettéhasítva) szőr, köröm, fülgomba, szem, nemi szervek, belsőség (nyelv, szív, máj, tüdő, vese, bélgarnitúra, agy-és gerincvelő) nélkül, de szalonnával háj és rekeszizom nélkül,

  • meleg súly: az előző pont szerint előkészített sertés vágott testsúlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;

  • vágott test hideg súlya: a meleg súly kétszázalékos csökkentésével számított érték;

  • a sertés vágott test színhústartalma: a levágott sertés teljes szövetszétválasztásával nyert tiszta vörös, harántcsíkolt izmok súlyának és a vágott testek hideg súlyának a hányadosa; A színhústartalom meghatározása becsléssel történik, amelynek a sertés vágott testsúlyának, illetve az ágyékszalonna, a hátszalonna, valamint az izom vastagságának meghatározott mérési pontokon történő objektív mérésén kell alapulnia.

  • az osztályba sorolás alapja: sertés vágott testnél a becsült színhústartalom százalékos értéke;

  • minősítés: a rendeletben meghatározott feltételek szerinti minősítő módszer alkalmazása és az ez alapján történő osztályba sorolás;

  • minősítő módszer: a mérési eljárásból, a mérőeszközből és a hozzá tartozó regressziós egyenletből áll;

  • vágóállat beszállító: a vágósertés a vágóüzemnek értékesítő, vállalkozó, természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;

  • mérési pont: a rendeletben meghatározott anatómiai pontok, ahol a szalonna –és izmomvastagsági értékeket fel kell venni;

  • szakszervíz: A minősítő műszer gyártója által elfogadott és akkreditált, a műszerek javítására felkészült szervezet;

  • hatóság: a sertés vágott test minősítés felügyeletét, ellenőrzését végző illetékes hatóság, a Vágóállat Minősítés-felügyeleti Osztály, amely többek között gondoskodik Magyarországon belül a sertés minősítő műszerek engedélyezéséről, nyilvántartásáról és ellenőrzi azok rendeltetésszerű működését és alkalmazását,

  • szállító: az EU által jóváhagyott Magyarországon engedélyezett sertés minősítő készülékek gyártója, forgalmazója,

 

Sertés vágott test minősítés általános szabályai

A sertés vágott test minősítést a jogszabályokban meghatározott műszerekkel és a hozzátartozó egyenletekkel lehet végezni. A kereskedelmi osztályba sorolás a rendeletben előírt mérési pontokon felvett adatok kiértékelésével történik.

 

A sertés vágott test minősítő műszerekkel szemben támasztott követelmények

  • alkalmasnak kell lenni a 60 darab /óra szalagsebesség alatti és/vagy e feletti vágási darabszám mérésére;

  • a színhúst becslő egyenletben szereplő meleg súly adat rögzíthető legyen automatikusan és/vagy kézi bevitellel;

  • lehet mobil illetve stabil kivitelű, a mobil készülék biztosítson lehetőséget a mérleg közvetlen csatlakoztatására vagy a kézi súlybevitelre;

  • a mobil készülék min. 500 állat adatának tárolására legyen alkalmas;

  • a mérési eredmények könnyen leolvashatók legyenek;

  • egyedi azonosítása megoldott és egyszerű legyen;

  • számítógéphez csatlakoztatható legyen, az eszközt szabványos RS232 soros porton, vagy TCP/IP hálózaton keresztül HTTP protokollon keresztül lehessen elérni, az adatokat lekérdezni;

  • tartalmazzon magyar nyelvű szoftvert, amely biztosítja a minősítési adatok egyedi azonosíthatóságát (egyedi sorszám) és az adatok egyszerű átvitelét a számítógépre;

  • a színhúst becslő egyenlet cseréjét vagy módosítását csak a gyártó, illetve a szakszervíz szakembere végezhesse a Hatóság előzetes engedélyével,

  • a napi mérést megelőző pontosságellenőrzés utólag ellenőrizhető, dokumentálható legyen;

  • könnyen kezelhető és tisztítható legyen;

  • minimális karbantartást igényeljen és hosszú élettartamú legyen;

  • tegyen eleget a magyarországi forgalmazás feltételeinek (érintésvédelem, munkavédelem stb.);

 

A szállítóval szembeni követelmények

  • az új műszerek jóváhagyási eljárása együtt történik az új egyenlet kidolgozási és elfogadtatási procedúrájával, ezért a színhúst becslő egyenlet kidolgozásának kezdetétől (várhatóan: 2010. ápr. 15.) etalon műszert biztosítson folyamatosan a hatóság részére;

  • lehetőség szerint biztosítson magyarországi szerviz képviseletet és gyors javítási határidőt. Amennyiben a javítás, a szállítást is beleértve, hosszabb időt vesz igénybe, úgy tudjon cserekészüléket biztosítani;

  • magyar nyelvű használati útmutatót és részletes dokumentációt biztosítson a minősítési adatok átviteli formátumáról, a kapcsolódási interfészről;

  • a műszerbe betöltött színhúst becslő egyenletet kizárólag a hatóság engedélyével cserélheti és módosíthatja;

  • biztosítson kapcsolattartó személyt;

  • az új színhúst becslő egyenlet kidolgozási eljárás kezdetéig, de legkésőbb 2010. április 30-ig a procedúrában részt vevő személyeket részesítse oktatásban a műszer alkalmazására vonatkozóan;

 

A felhívásra való jelentkezés határideje: 2010. április 15.

 

A jelentkezést az alábbi e-mail címekre kérjük:

holdampfr@mgszh.gov.hu
mezoszentgyorgyid@mgszh.gov.hu

 

kapcsolattartó személy: Holdampf Rita

telefon: +36-30/635-3349, +36-1/369-227

 

A sertés vágott testet minősítő készülékeket az EU jóváhagyását követően, a hatósági nyilvántartásba vétel után lehet forgalmazni. A konkrét megrendeléseket a megrendelő és a szállító közvetlen bonyolítja, a hatóság részvétele nélkül.


Friss hírek

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon
2021. május 17., hétfő

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

Május 16-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az enyhítő intézkedés annak köszönhető, hogy az egy hónappal korábbi esetet nem követte újabb megbetegedés, illetve sikerült megállítani a madárinfluenza átterjedését az ország egyéb területeire.

Tovább >

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll
2021. május 13., csütörtök

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójának kiadásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérelem nélkül is gondoskodik. Ám szükség esetén maga az állatorvos is fel tudja gyorsítani a folyamatot: e-ügyintézéssel perceken belül megkapható a FELIR azonosító.

Tovább >