Felhívás gyártók és beszállítók részére sertés minősítő készülékek forgalmazására
Felhívás gyártók és beszállítók részére sertés minősítő készülékek forgalmazására
Bevezetés
Magyarországon a jelenleg alkalmazott sertés minősítő műszerek elavultsága és gyártásuk megszűnése miatt szükségessé vált új műszerek elismertetése és beszerzése.
A sertés minősítést az Európai Unióban a 1249/2008/ EK rendelet, nemzeti szinten a többször módosított 15/1998.(IV.3.) FM rendelet szabályozza. A sertés féltestek előkészítése Magyarországon az EU referencia mód szerint történik.
Fogalmak
-
sertés vágott (fél) test: a levágott sertés kivéreztetve (a gerinc hosszanti középvonalában kettéhasítva) szőr, köröm, fülgomba, szem, nemi szervek, belsőség (nyelv, szív, máj, tüdő, vese, bélgarnitúra, agy-és gerincvelő) nélkül, de szalonnával háj és rekeszizom nélkül,
-
meleg súly: az előző pont szerint előkészített sertés vágott testsúlya szúrás után nem több, mint negyvenöt perccel;
-
vágott test hideg súlya: a meleg súly kétszázalékos csökkentésével számított érték;
-
a sertés vágott test színhústartalma: a levágott sertés teljes szövetszétválasztásával nyert tiszta vörös, harántcsíkolt izmok súlyának és a vágott testek hideg súlyának a hányadosa; A színhústartalom meghatározása becsléssel történik, amelynek a sertés vágott testsúlyának, illetve az ágyékszalonna, a hátszalonna, valamint az izom vastagságának meghatározott mérési pontokon történő objektív mérésén kell alapulnia.
-
az osztályba sorolás alapja: sertés vágott testnél a becsült színhústartalom százalékos értéke;
-
minősítés: a rendeletben meghatározott feltételek szerinti minősítő módszer alkalmazása és az ez alapján történő osztályba sorolás;
-
minősítő módszer: a mérési eljárásból, a mérőeszközből és a hozzá tartozó regressziós egyenletből áll;
-
vágóállat beszállító: a vágósertés a vágóüzemnek értékesítő, vállalkozó, természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság;
-
mérési pont: a rendeletben meghatározott anatómiai pontok, ahol a szalonna –és izmomvastagsági értékeket fel kell venni;
-
szakszervíz: A minősítő műszer gyártója által elfogadott és akkreditált, a műszerek javítására felkészült szervezet;
-
hatóság: a sertés vágott test minősítés felügyeletét, ellenőrzését végző illetékes hatóság, a Vágóállat Minősítés-felügyeleti Osztály, amely többek között gondoskodik Magyarországon belül a sertés minősítő műszerek engedélyezéséről, nyilvántartásáról és ellenőrzi azok rendeltetésszerű működését és alkalmazását,
-
szállító: az EU által jóváhagyott Magyarországon engedélyezett sertés minősítő készülékek gyártója, forgalmazója,
Sertés vágott test minősítés általános szabályai
A sertés vágott test minősítést a jogszabályokban meghatározott műszerekkel és a hozzátartozó egyenletekkel lehet végezni. A kereskedelmi osztályba sorolás a rendeletben előírt mérési pontokon felvett adatok kiértékelésével történik.
A sertés vágott test minősítő műszerekkel szemben támasztott követelmények
-
alkalmasnak kell lenni a 60 darab /óra szalagsebesség alatti és/vagy e feletti vágási darabszám mérésére;
-
a színhúst becslő egyenletben szereplő meleg súly adat rögzíthető legyen automatikusan és/vagy kézi bevitellel;
-
lehet mobil illetve stabil kivitelű, a mobil készülék biztosítson lehetőséget a mérleg közvetlen csatlakoztatására vagy a kézi súlybevitelre;
-
a mobil készülék min. 500 állat adatának tárolására legyen alkalmas;
-
a mérési eredmények könnyen leolvashatók legyenek;
-
egyedi azonosítása megoldott és egyszerű legyen;
-
számítógéphez csatlakoztatható legyen, az eszközt szabványos RS232 soros porton, vagy TCP/IP hálózaton keresztül HTTP protokollon keresztül lehessen elérni, az adatokat lekérdezni;
-
tartalmazzon magyar nyelvű szoftvert, amely biztosítja a minősítési adatok egyedi azonosíthatóságát (egyedi sorszám) és az adatok egyszerű átvitelét a számítógépre;
-
a színhúst becslő egyenlet cseréjét vagy módosítását csak a gyártó, illetve a szakszervíz szakembere végezhesse a Hatóság előzetes engedélyével,
-
a napi mérést megelőző pontosságellenőrzés utólag ellenőrizhető, dokumentálható legyen;
-
könnyen kezelhető és tisztítható legyen;
-
minimális karbantartást igényeljen és hosszú élettartamú legyen;
-
tegyen eleget a magyarországi forgalmazás feltételeinek (érintésvédelem, munkavédelem stb.);
A szállítóval szembeni követelmények
-
az új műszerek jóváhagyási eljárása együtt történik az új egyenlet kidolgozási és elfogadtatási procedúrájával, ezért a színhúst becslő egyenlet kidolgozásának kezdetétől (várhatóan: 2010. ápr. 15.) etalon műszert biztosítson folyamatosan a hatóság részére;
-
lehetőség szerint biztosítson magyarországi szerviz képviseletet és gyors javítási határidőt. Amennyiben a javítás, a szállítást is beleértve, hosszabb időt vesz igénybe, úgy tudjon cserekészüléket biztosítani;
-
magyar nyelvű használati útmutatót és részletes dokumentációt biztosítson a minősítési adatok átviteli formátumáról, a kapcsolódási interfészről;
-
a műszerbe betöltött színhúst becslő egyenletet kizárólag a hatóság engedélyével cserélheti és módosíthatja;
-
biztosítson kapcsolattartó személyt;
-
az új színhúst becslő egyenlet kidolgozási eljárás kezdetéig, de legkésőbb 2010. április 30-ig a procedúrában részt vevő személyeket részesítse oktatásban a műszer alkalmazására vonatkozóan;
A felhívásra való jelentkezés határideje: 2010. április 15.
A jelentkezést az alábbi e-mail címekre kérjük:
holdampfr@mgszh.gov.hu
mezoszentgyorgyid@mgszh.gov.hu
kapcsolattartó személy: Holdampf Rita
telefon: +36-30/635-3349, +36-1/369-227
A sertés vágott testet minősítő készülékeket az EU jóváhagyását követően, a hatósági nyilvántartásba vétel után lehet forgalmazni. A konkrét megrendeléseket a megrendelő és a szállító közvetlen bonyolítja, a hatóság részvétele nélkül.